De wereld volgens Gert-Jaap…

november 28th, 2008

Klaipeda

Het stedenband geneuzel steekt weer eens de kop op. Was Leeuwarden ooit al eens verbonden met het op sterven na dode Orjol, de reprise heet tegenwoordig Klaipeda. Het hoogtepunt van de stedenband met Orjol was de uitwisseling van korfbalspelertjes, die van Klaipeda wordt de presentatie op de komende Bedrijfscontact Dagen. Daar zal het enorme economisch potentieel van Klaipeda over het voetlicht gebracht gaan worden (waaronder de doorvoerlijn naar Oezbekistan) en uiteraard de toegevoegde waarde voor Leeuwarden.

Klaipeda – ooit Duits, later Russisch en sinds 1990 onderdeel van Litouwen – heeft een haven en ligt dus aan het water. De gemeente zet groot in – met €10 miljoen – op iets met kennis en water, hetgeen hier door het leven gaat onder de titel (z)Wetsus en dus is de link snel gelegd. Zelf zou ik liever geopteerd hebben voor bijvoorbeeld Nice of Monaco, die liggen ook aan het water en brengen als toegevoegde waarde ook nog eens mooi weer mee. Dus gingen er drie ambtenaren controleren of Klaipeda wel echt aan het water ligt, middels een tweedaags werkbezoek, op zoek naar lokale producten.

Een algemene presentatie, een bezoekje aan de plaatselijke NOM, de VVV en een makelaar gevolgd door een bustochtje stonden voor dag één zoal op het programma. Dag twee werd gevuld met de beroemde ‘meet & greet’, een bezoekje aan de vrijhandelszone en besloten met het equivalent van het alhier bekende praamvaren. Nadat de burgemeester van Klaipeda onze ambtenaren ’s ochtends had uitgezwaaid, werd geconcludeerd dat de doelstelling van het bezoek bereikt was.

Het wederzijds toerisme moet een duw krijgen (drie toeristen per jaar is toch nog wat te weinig) en Leeuwarden heeft nog wat projectleiders over (?) waar ze in Klaipeda grote behoefte aan hebben. Verder heeft Klaipeda nogal veel last van de zogenaamde Brain Drain en daar hebben we hier ook ervaring mee. Zodra er meer bekend is over wederzijdse projecten, wordt de samenwerking meer inhoud gegeven.

Klaipeda is een uit de kluiten gewassen dorp in een ontwikkelingsland. De helft van het Bruto Nationaal product bestaat uit EU subsidies, de inflatie bedraagt 12,5%, het tekort op de handelsbalans bedraagt miljarden en dat tekort is structureel. Het salaris voor hoog gekwalificeerd personeel bedraagt rond de €900,- bruto maandelijks … de brain drain verklaard. Samengevat; Litouwen is failliet en in Leeuwarden gaan de korfbalspelertjes zich weer opmaken voor een uitwisselingstrip.

Leave a Reply

*