De wereld volgens Gert-Jaap…

november 18th, 2008

Besloten club

Het roken in horeca gelegenheden is verboden in navolging van roken op het werk. Alles onder het mom van het vermijden van meeroken door niet-rokers. Op het werk kan ik mij daar nog wel wat bij voorstellen. Als niet-roker heb je geen keuze en bovendien eigenen rokers zich per dag een additioneel pauze-uur toe. Voor periodiek ontsnappende rokers heb ik daarom een uur additionele werktijd geïntroduceerd. Voor horeca bezoek ligt dat elementair anders.

Om te beginnen is er niemand die mij verplichten kan om naar een kroeg te gaan, laat staan naar een kroeg waar niet gerookt mag worden. Dan ga ik namelijk gewoon niet en met mij gaan vele anderen gewoon niet. Wanneer de kroegbaas een bordje aan zijn deur wil hangen dat er niet gerookt mag worden, moet die dat mijns inziens lekker helemaal zelf weten. Wat mij betreft hangt die dat bordje naast het bordje dat er geen bier geschonken wordt of het bordje dat de kroeg gesmoord in eigen succes voortaan dicht is. Ik vind het goed.

De betutteling en vertrutting neemt langzamerhand steeds extremere vormen aan. Ik mag niet meer roken in de kroeg of in het bijzijn van mijn kindertjes – terwijl ik wel geacht wordt om daar meer van te produceren. Big brother is wachtching you en wanneer je toch rokend in de kroeg wordt betrapt, is dat tegenwoordig een economisch delict. Terwijl iedereen op zijn klompjes kan aanvoelen dat handhaving een onmogelijke gegeven is. Wie hoort er ooit nog wat van de rookpolitie die het bedrijfsleven kwam controleren?

In Duitsland is dit zelf gecreëerde probleem allang opgelost. Na 11.00 ’s avonds zijn in zo’n beetje elk restaurant de barkrukken lid van een besloten club. Aan de bar mag je roken. Voor discotheken is een vergelijkbare oplossing gevonden. Iedere bezoeker vult een kaartje in met zijn e-mail adres en is wederom lid van de besloten club ‘discotheekbezoeker’. Er is niets nieuws onder de zon, in het verleden werd in Leeuwarden dezelfde methodiek toegepast om de verplichte sluitingstijden te ontwijken.

Wanneer Astma patiënten een eigen besloten club willen oprichten … vooral doen. Ooit hebben we een kroeg gehad, die uitsluitend bedoeld was voor lesbiënnes. De bierconsumptie daar was van dien aard dat het biercontract moest worden vervangen door een sherrycontract en die kroeg heeft het dus allang opgegeven, maar het mag van mij. Maar houd alsjeblieft nu eens op met mij te vertellen waar ik wat ik wel of niet mag doen en dreigen met economische delicten gaat echt niet helpen.

Leave a Reply

*