De wereld volgens Gert-Jaap…

november 27th, 2007

Technisch onmogelijk

Tijdens de raadszitting van gisteravond, deed zich weer een typisch Leeuwarder fenomeen voor. Dit keer ging het over de verplaatsing van de vrijdagmarkt naar de Niieuwestad en de Wirdumerdijk. Ik heb sowieso al nooit begrepen waarom de markt met veel geweld op het Zaailand moest blijven en niet structureel naar de Niieuwestad verplaatst kon worden, maar gisteravond werd dat dankzij de NLP in één keer duidelijk. De Raad zelf, heeft op advies van de hulpdiensten, in 2002 dat besloten omdat onder andere brandveiligheid niet kon worden gegarandeerd.

Dat besluit was iedereen – en zeker de verantwoordelijk wethouder Waanders – even vergeten en dus kwamen daar de politiek correcte termen weer achter het spreekgestoelte vandaan. Voortschrijdend inzicht en dat besluit is gedateerd. Elk besluit is per definitie gedateerd, maar daarom niet opeens ongeldig. Je zult dan formeel een nieuw besluit moeten nemen over de al dan niet tijdelijke verplaatsing van de Vrijdagsmarkt. Daarbij zou het mij verbazen wanneer een dwingend advies van de hulpdiensten opeens anders zou luiden, want je kunt moeilijk volhouden dat er – om Krol te citeren – er nu sprake is van gewijzigde omstandigheden.

Verder is er in het verleden ooit een PvdA/PALGroenlinks aangenomen over veel groen en bomen op dat nieuwe Zaailand. Prima, noem het duurzaam groen, wat jullie willen. Wil je bovenop een parkeerkelder iets anders dan een plastic Palm, dan zal onze boom toch echt ergens met zijn worteltjes heen moeten. Dat impliceert het verdiepen van de betonnen bak en een paar gaten in de nieuwe kelder. Al met al was de uitkomst een slordige €150.000,- per boom voor een drietal bomen en dat werd zelfs Piet van der Wal te gortig. Dus gaat het door.

Van aanvang af, heb ik betoogd om die nieuwe parkeerkelder nog iets verder uit te graven, een derde parkeerlaag. Dat was duur en technisch onmogelijk. Die technische onmogelijkheid is nu blijkbaar technisch minder onmogelijk en duur is het toch al. Bovendien is het pas echt duur, wanneer je over 15 jaar constateert dat er eigenlijk in het verleden een parkeerverdieping bij had gemoeten. Ook dan zal wel weer worden georeerd dat het besluit om het Zaailandgat niet verder uit te diepen, gedateerd is. Wel geven we een paar ton uit om 96 centimeter en drie bomen te winnen, maar serieus kijken naar de toekomst, is zeker ook een technische onmogelijkheid.

Leave a Reply

*