De wereld volgens Gert-Jaap…

februari 28th, 2006

Gratis openbaar vervoer ?

Op mijn suggestie het openbaar stadsvervoer maar in te krimpen wegens gebrek aan belangstelling kreeg ik van Johanna Welfing (PAL GroenLinks) de volgende reactie;

In het weekend zitten de bussen in onze stad het minst vol. Moet je kijken wat er gebeurt wanneer je in het weekend het reizen in de stad gratis maakt.

Wat zeg je Gert-Jaap valt er over te praten?

Johanna,

Daar hoeven we niet over te praten. Wat mij betreft geven we geld toe. Dan nog ben ik er van overtuigd dat mensen weigeren hun auto te verlaten. De nieuwe carpoolplaats in Camingaburen kent dagelijks één gast en altijd dezelfde. Het kan natuurlijk ook zijn dat dat een auto met pech is.

Wanneer gaan we nu met zijn allen eens accepteren dat mensen met hun auto naar hun werk willen, de kinderen willen wegbrengen, boodschappen doen etc. etc? Het enige wat we tot nog toe bereikt hebben met het ‘autootje pesten’ is een oeverloze colonne parkeerplaats zoekende automobilisten.

Die eeuwig ronddolende auto’s, remmend voor ‘galante’ automobilisten die óp de minirotonde opeens voorrang gaan geven, remmend voor ‘voorzichtige’ bestuurders want het stoplicht zou oranje kunnen worden, dat is goed voor het milieu?

De herinrichting van de Vrouwenpoort richting Ruiterskwartier nodigt ook al niet bepaald uit tot fietsen. De fietsstrook aan beide zijden is (geschat) 50 centimeter. Je zal daar langs willen met een fiets en geen zelfmoordneigingen hebben!

Mensen laten zich niet in op een fiets, een bus of trein dwingen, vervelend maar een feit. Dat geconstateerd hebbende, kun je maar beter de doorstroming van het verkeer faciliteren.

Zoals eerder al gesteld, zou een praktische suggestie kunnen zijn om via het Internet thuis alvast een betaalde parkeerplaats te kunnen reserveren. Kleine moeite, groot plezier.

One Response to “Gratis openbaar vervoer ?”

 1. Johanna Welfing (PAL GroenLinks) Says:
  maart 2nd, 2006 at 00:14

  Het doet me goed, dat je mijn bijdrage gelezen hebt, jammer dat je alleen deze zin uit mijn betoog gebruikt voor een nieuwe bijdrage op je log.

  Jij denkt dat de mensen in de auto blijven zitten wanneer het openbaar vervoer in de binnenstad gratis is voor de passagiers. Dit is niet waar en het tegendeel is al bewezen. In Leeuwarden kan men op bepaalde dagen gratis met de bus. En ik vertel je geen leugen wanneer ik zeg dat de bussen dan vol zitten.

  In het huidige vervoersklimaat kiest de burger inderdaad voor de auto. Dit omdat de faciliteiten en de mogelijkheden van het openbaar vervoer door de provincie steeds verder worden uitgekleed. Stop eerst hier maar eens mee.

  Als je eerst twee kilometer moet lopen om bij een bushalte te komen, kan ik mij voorstellen dat mensen de auto pakken. En ik geef ze nog niet eens ongelijk ook.

  Je doet mijn verhaal af als autootje pesten. Dat vind ik jammer. Dat is zeker niet de insteek. Ik geef alleen aan dat wij ons sterk willen maken voor betaalbaar/gratis openbaar vervoer. Hiermee ontlast je het milieu en maak je sociaal sterk voor mensen met lagere inkomens. Ook veel ouderen kun je op deze manier uit hun isolement halen.

  Wat ik je vroeg, is of er te praten valt over betaalbaar/gratis openbaar vervoer. Ik bedoel dit uiterst serieus.

  Momenteel ben ik druk doende met onderzoek op dit gebied. En zoals ik in mijn eerdere bijdrage al aangaf, ik wil kijken naar de mogelijkheden. Niet naar de onmogelijkheden.

  Ik wil daarom ook onderzoeken of het hier kan, en of het mogelijk is hier een sluitend of zelfs winstgevend financieel plaatje aan vast te knopen. Hiervoor heb ik ideeën genoeg. Ideeën die bij bepaalde vervoersbedrijven niet ondenkbaar worden geacht.

  Het enige wat ik je vraag is om de bevindingen af te wachten. Praten we dan verder. Of valt er ook dan niet over te praten en ben je gewoon pertinent tegen openbaar vervoer?

Leave a Reply

*