De wereld volgens Gert-Jaap…

februari 26th, 2006

Politieke markt & Waagplein

Gisteren was de tweede keer dat in het kader van de verkiezingen de politieke markt op het Waagplein werd georganiseerd. Het was verrekte koud en alleen de Die-harts wisten dat een ochtend of zelfs een hele dag vol te houden. Ook de Éminence Rouge was weer van de partij. Voor de oplettende lezer – met oranje hesje met reflecterende strepen.

Citaat Peter van Heemst, PvdA Rotterdam: Als jongeren onder de 27 voor een uitkering komen, zeggen we: dáár kun je je contract tekenen, dáár hangt een overall, dáár is een bezem en dáár is de deur.

Gelukkig hadden de deelnemers weer de beschikking over een aggregaat met 100.000 Watt. Deze keer was niet alleen het Senseo apparaat van GroenLinks daarop aangesloten maar ook het beamertje van GroenLinks. Verder werd de – uitstekende – snert van FRIS 2000 er mee opgewarmd evenals de caravan van de NLP.

De SP mag van haar partijbestuur geen stand huren, daarom beschikken zij over een partytent. Dat is zo’n tent die half Europa op de camping en thuis heeft staan om het gezin te beschermen tegen zon en regen. Nu was er gisteren noch zon, noch regen, maar wel veel wind en dus had de SP geen partytent. Desalniettemin bleven ze staan, respect.

Toen ik ’s ochtends aan kwam rijden, viel mij al op dat Thea Koster (CDA) op de rondweg ongeveer om de 20 meter aan een paal hing. Ze ontkent paaldanseres te zijn geweest, maar maakt het zó wel moeilijk dat te geloven. Nu vind ik sowieso al die reclame op de rondweg een aanfluiting, het is entree van de stad notabene, maar wanneer Thea je om de haverklap staat toe te grijnzen… Op het Waagplein lag Thea regelmatig op de grond, als ‘gevallen vrouw’ zeg maar.

Een niet representatieve steekproef heeft mij geleerd dat er gemiddeld in de stadsbus 1.8 persoon zit. Nu kunnen er naar schatting zo’n 20 mensen in de bus, dus impliceert dat een bezettingsgraad van 9%. De gemiddelde auto heeft per definitie al een minimale bezettingsgraad van 25% (de chauffeur). Nogal duur lijkt mij, zo’n bus, en ik stel dan ook voor om die resterende buspassagiers met een bel-taxi te vervoeren. Comfortabel en veel goedkoper, dus afschaffen dat onrendabel stadsvervoer.

Nu roept het Groene & Linkse gedachtegoed op tot meer gebruik van de bus en minder van de auto. Afgelopen zaterdag waren de parkeergarages vol en de bussen leeg, dus dat is blijkbaar niet gelukt. De kosten van het parkeren zijn hoger dan een buskaartje, dus aan het geld ligt het niet. Dames, Heren, wellicht willen mensen wel niet met de bus. Je weet het niet.

Ik heb het geluk gehad om tegenover het Waagplein de wachtende passagier van de week te kunnen spotten. Een soort ‘passenger spotting’, nu maar hopen dat ik niet opgepakt word voor illegale activiteiten. Het was trouwens de enige passagier die ik heb zien wachten, me dunkt een UWO (Unidentified Waiting Object).

Geheid dat er een club opstaat, die roept dat het openbaar vervoer dan maar gratis moet. Gezien het feit dat de bus al goedkoper is dan de auto en de bus gewoon leeg blijft, creëer je met gratis openbaar vervoer alleen maar meer mobiliteit. Nu heeft de NLP afgelopen zaterdag een experiment gedaan met gratis openbaar vervoer en zie hier het bedroevende resultaat.

Tot zover en wellicht tot volgende week in het stadskantoor. Daar, hoop ik, is het dan wel warm en droog.

2 Responses to “Politieke markt & Waagplein”

 1. Johanna Welfing (PAL GroenLinks) Says:
  februari 26th, 2006 at 18:44

  Uiteraard kan een reactie van een groene partij niet achterwege blijven. PAL GroenLinks maakt zich sterk voor betaalbaar openbaar vervoer. In Leeuwarden bij voorkeur gratis.

  Gert-Jaap zelf reist waarschijnlijk weinig/tot nooit met het openbaar vervoer.
  Hij zou dan namelijk opgemerkt hebben dat de bussen wel degelijk vol zitten.
  Maar liefst drie keer had ik deze week het genoegen te moeten staan in de bus.
  En dat in een vakantie.

  Maar je geeft het zelf ook al aan dat je steekproef niet representatief is.

  Gratis of goedkoop openbaar vervoer, wellicht een moeilijk begrip voor de VVD, Maar het kan wel degelijk. Of ik dit nader kan uitleggen?

  Ja dat kan ik. Kijk naar het succes van het eurokaartje. Die is niet eens helemaal gratis, maar scoort wel. Het eurokaartje stelt in de vakantie mensen in staat om voor een euro te reizen. Zie ook: http://www.arriva.nl/page.php?id=698

  Afgelopen week kwamen er bussen vol passagiers vanuit Drachten en Dokkum en andere plaatsen naar Leeuwarden toe om een dagje te shoppen. Al die mensen die geld uitgeven in ons Leeuwarden, dat moet de VVD toch aanspreken.

  Laten we vooral niet kijken naar de [i]onmogelijkheden[/i], maar praten over de [b]mogelijkheden[/b] en deze onderzoeken. Met een goed plan kan er mogelijk voor iedereen een win-win situatie gecreëerd worden.

  In het weekend zitten de bussen in onze stad het minst vol. Moet je kijken wat er gebeurt wanneer je in het weekend het reizen in de stad gratis maakt.

  Wat zeg je Gert-Jaap valt er over te praten?

 2. Gratis openbaar vervoer lijkt mij wel wat. Hoef ik niet met de fiets naar het werk 🙂

Leave a Reply

*