De wereld volgens Gert-Jaap…

augustus 20th, 2007

Vrijheidswijk

Vorige week donderdag heeft een zekere heer Kruizinga – zijnde een bewoner van de Vrijheidswijk – zijn hart eens willen luchten, via de website www.liwwadders.nl. De bewoner constateerde dat alle inspanningen ten spijt – en alle mooie verhalen van de gemeente ten spijt – het in de Vrijheidswijk helemaal niet goed gaat. Hij stelt simpelweg vast, dat de problemen in de wijk alleen maar verplaatst worden, maar niet opgelost.

De oplossing bestaat namelijk uit het verwijderen – en niet enkel verplaatsen – van de overlastgevers én dat is een boodschap die de politiek weigert uit te dragen. Het klinkt niet chic en dat kost stemmen. Bovendien is het een stuk gemakkelijker om met andermans geld half Leeuwarden tot klachtwijk te promoveren om die daarna cosmetisch op te leuken.

Heechterp is deels afgebroken, waarna het probleem van onaangepasten buren zich verplaatst heeft naar de Vrijheidswijk en Bilgaard. Ook sommige stukken van Nylân komen nu in aanraking met junkies en dus dealers. Of de betrokkenen daarbij zwart, wit of pimpelpaars met gele stippen zijn, doet niet terzake.

En wat doet Den Haag? Het zogenaamde ‘three times is out’ wetsvoorstel is net vorige week ingetrokken en daarmee is een instrument om dit soort figuren aan- en op te pakken evenzeer vertrokken. Het voorstel om criminele Antillianen – al dan niet met strafport – te retourneren onderging eenzelfde lot. Pas wanneer een nieuwkomer binnen drie jaar na aankomst een moord gepleegd heeft, wordt een uitzettingsprocedure overwogen … Het overlast probleem moet positief benaderd worden?

En wat doet de gemeente dus? We sturen 16 allochtone vrouwen op een taalcursus (hopelijk Nederlands), een sportdag en verder planten we voor een vermogen krokussen. Uiteraard moet er dan na een paar jaar wel weer iets gerevitaliseerd worden, de krokussen zijn dan uitgebloeid. Kun je dat het lokaal bestuur dan nog kwalijk nemen. Deels niet – wat moeten ze anders nog bedenken en deels wel – ook zij hebben het 06 nummer van de betrokken minister.

Dat 06 nummer is tot op heden alleen nog maar gebruikt voor het binnenslepen van allerlei pilots. Gratis heroïne verstrekking of bijvoorbeeld het subsidiëren van bijstandsmoeders met een deeltijdbaantje. Je kunt dat nummer ook wel eens aanwenden om een pilot met betrekking tot overlastbestrijding te organiseren. Preventief fouilleren in onze klachtwijken, uitbreiding cameratoezicht in die wijken, extra wijkagenten en leerplichtambtenaren. Het zijn zo maar wat voorbeelden.

Mocht een dergelijke – wat minder softe aanpak – niet tot het gewenste resultaat leiden, sneu dan. Dan gaan we over tot de pilot zeecontainer-woningen in een mooi buitengebied. Krijgt iedere bewoner er een ijzerzaagje erbij opdat ze zelf kunnen bepalen waar de ramen moeten komen. Dat is ook een manier van het tonen van eigen initiatief.

Leave a Reply

*