De wereld volgens Gert-Jaap…

juli 23rd, 2007

Onderzoekje

Marco Florijn is weer eens naar een ‘meet and greet the experts’ geweest, waar een aantal gelijkgestemde bobo’s gezelli rondetafel gesprekjes gevoerd hebben. Netwerken heet dat in het jargon en het onderwerp was ‘hoe krijgen we de fase 5 gevallen (onbemiddelbaar) uit de bijstand. Na de zoveelste expert kwam het hoge woord eruit: Niet.

Je kunt je een slag in de rondte coachen of luchtkastelen reïntegreren, maar in Leeuwarden blijven er zo’n 900 over, minimaal. Dat impliceert dat op een totaal aantal van 3700 bijstandsgerechtigden er nog 2800 te gaan zijn en daarvoor ontwikkeld de wethouder prachtige – sociale – plannen. We gaan weer eens banen creëren. Daar is in de vorige eeuw zijn partijgenoot, de grootste Sinterklaas van Nederland, al mee begonnen én nog later heeft Melkert zich daar met zijn banen ook nog mee bemoeid. Dat bleek al met al een nogal kostbare hobby. (Melkert zelf mag er binnenkort ook weer gebruik van maken).

Zoals Florijn terecht constateert, ligt een deel van het probleem bij het opleidingsniveau van de kandidaten in de kaartenbak. Wat hij daarbij vergeet te constateren is dat dát probleem aan zijn eigen idealen te verwijten valt. Als niet iedereen gelijk is, dan maken we iedereen gelijk! Wanneer je het rekenniveau van groep 8, lagere school, wél weet te halen, krijg je een PABO diploma. Wanneer je als verpleegster een patiënt hebt gemotiveerd zijn/haar eigen derrière te wassen, hoppa … diploma HBO-V, afdeling management.

We gaan voorkomen dat mensen überhaupt in de bijstand komen’. Hé hé, het dringt eindelijk door, denk je dan, dat er geen banenplan tegen opgewassen is, wanneer mensen achter de trein verlaten maar bij de volgende weer vrolijk vooraan opstappen. Tegelijkertijd zie ik nergens dat een werkgever niet persé met de benenwagen bereikbaar moet zijn, nergens een effectief sanctiebeleid noch een adequate fraude bestrijding. Elk an sich redelijke motvatoren.

Sterker nog. Het aantal bijstandsgerechtigden neemt in absolute aantallen af – met name door een economische opleving. Relatief gezien, nog veel te weinig, het beleid faalt. In het college programma staat nota bene vermeld dat er een onderzoek komt naar een vestigingsvergunning, om zo de import van fase 5 gevallen (merendeels bijstandsmoeders zónder sollicitatieplicht) af te remmen. Hét eerste concrete instrument om voor de stad Leeuwarden geld te besparen.

Maar nee hoor, dat bekt niet lekker en is niet sociaal. Dat is zielig. Groningen is de hoofdstad van het Noorden, Leeuwarden het Utopia. Je mag toch verwachten dat 18 maanden méér dan plenty is, om een simpel onderzoekje uit te voeren óf is het wachten op de volgende ‘meet and greet the experts’. Zomer, volgend jaar?

Leave a Reply

*