De wereld volgens Gert-Jaap…

april 30th, 2007

Fout Hout

De groene vrienden in ons dorp hebben besloten dat al het hout wat gebruikt wordt in Leeuwarden, voorzien moet zijn van een zogenaamd FSC keurmerk. Dat keurmerk staat er garant voor, dat de boom niet is mishandeld, regelmatig zonlicht gezien heeft én genoeg leefruimte had. Zo’n keurmerk krijg je niet zomaar, je moet er wel wat voor doen!

En dan nu de waarheid over dit o zo gewaardeerde logo. In Scandinavië en de Baltische staten bestaat gewoon een wet, die stelt dat elke gekapte boom, vervangen moet worden door twee anderen. Men houdt zich daar ook aan, anders valt er over 25 jaar niets meer te kappen en ook dán willen de boomeigenaren graag te eten hebben.

Aan het eind van de zagerij staat links een bordje met het FSC logo en rechts niet. Achter het bordje links, liggen prachtig mooie plankjes en rechts liggen dezelfde prachtig mooie plankjes. Afhankelijk van de vraag worden de plankjes verschoven van het éne stapeltje naar het andere en weer terug, al naar gelang, Leeuwarden vandaag wél of geen FSC keurmerk wil.

In Blitsaerd is fout hout gebruikt, namelijk van het rechter stapeltje én daar stond géén bordje met een logo vóór … Wethouder Waanders hoeft van PalGroenLinks nog net niet zelf het foute hout te verwijderen om thuis de haard mee op te stoken of de walbeschoeiing her in te richten als insecten hotel. Het keurmerk moet achteraf alsnog worden verkregen. Waanders de bus in, met vleugels, even het bordje verplaatst en voilá, probleem opgelost.

En wat doen de bosbouwers? ‘Weten jullie daaro wel, hoeveel papier geneuzel dat FSC logootje betekent, voor die flauwekul hebben wij géén tijd’. Maar dan mag je geen hout leveren aan wethouder Waanders! Blitsaerd? Ooit gehoord van landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland om er maar eens een paar te noemen?

Dus in plaats van de niet mishandelde plank uit Scandinavië, doet Blitsaerd het met een restpartijtje uit Costa Rica. Misschien schiet iemand hier toch zijn doel voorbij?

Leave a Reply

*