De wereld volgens Gert-Jaap…

april 27th, 2007

Riga

Momenteel worden de Holland Days in Riga gehouden, geïnitieerd door de Kamer van Koophandel in Flevoland en het Fryslan House. Op het vliegveld – op weg naar Riga – kwam ik toevalligerwijs de ambtenaar tegen, die voor de stad Leeuwarden de stedenband met Minsk (of whatever) handen en voeten moet gaan geven. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van de korfbalwedstrijd Minsk-Wêz-Warber (Goutum) of de verkoop van een optreden van het Pasveerkorps, zeg maar. In Minsk gebeurt het, in ieder geval voor de korfballers onder ons. Enfin, dus zit ik in Riga …

Na de onafhankelijkheid in 1991 hebben de Letten vrijwel alle docenten Russisch terug naar huis gemotiveerd en vervangen door docenten Engels. Dat maakt communiceren, een stuk eenvoudiger, bovendien is mijn Lets de laatste tijd een beetje roestig. Het Lets behoort – evenals het Fries – tot de zogenaamde kleine taalgebieden, er zijn zo’n één miljoen mensen die zich ervan bedienen.

Sybren Posthumus (FNP) heeft zich fervent voorstander verklaard van tolk-vertalerts tijdens bijeenkomsten – ook voor de kleine talen. Dames in cabines zogezegd. Wel, dames in cabines zijn er hier weliswaar in overvloed, maar gewoon Engels met elkander spreken voldoet uitstekend. Hoewel ik een enthousiaste voorstander ben van de Friese taal, zou je ook kunnen erkennen, dat het gebruik van die taal voornamelijk voor de toeristen is. Gelijk de Zwitsers, die aan het begin van de zomer bellen om hun koeien heen vouwen, ook voor de toeristen.

Leave a Reply

*