De wereld volgens Gert-Jaap…

januari 24th, 2007

Groenvoorziening

Ook Winsemuis is het met mij eens, zo las ik onderweg ergens. Er moeten op tempo meer bomen en groen in Zuiderburen gerealiseerd worden. Nu is het niet zo, dat ik mijn 06 mapje/flapje gepakt heb en Winsemuis gebeld heb met de vraag of de wethouder hier ook een schep gesubsidieerd kon krijgen, maar toch grappig. Tot nu lijkt het erop dat de ‘prioritering’ toch een iets andere is dan ik en Winsemuis dat graag zouden zien. Als het al maanden kost om in een lantaarnpaal een peertje te vervangen, houd ik mijn hart vast voor het planten van een boompje.

Elk weldenkend mens, had voor aanvang van de bouw al een groot aantal bomen geplaatst, zodat die staakjes nu op een boom hadden geleken. Het argument om dat niet te doen luidt, dat de bomen het bouwverkeer zouden hebben belemmert. Je kunt ook gewoon 10.000 bomen planten en die vijf, die later in de weg blijken te staan, op enig moment weer afvoeren. Ook helpt het wanneer tijdens een hittegolf de wel geplante boompjes van water voorzien zouden worden.

Waar er wel wat aan de groenvoorziening gedaan wordt, is op de Hendrik Algraweg (N31, Autoweg) ten zuiden van Leeuwarden. Daar hebben een paar enthousiaste medewerkers van Rijkswaterstaat een groene streep in het midden geverfd. Nu mag je daar niet meer inhalen, je mag de virtuele middenberm niet meer passeren. Prima, die groene veeg op het wegdek zal haar doel dienen, helaas is onduidelijkheid troef.

Van pure schrik laat iedereen nu de snelheid vallen naar 80 kmh of lager (op de teller, werkelijk dus nog geen 70kmh), waar 100 kmh gewoon is toegestaan. Er zijn momenten dat je de auto beter kunt voortduwen om nog iets van snelheid te maken. Wellicht helpt het om op strategische plaatsen van die ronde borden te plaatsen met een rode rand en het getal 100 in het midden. Toegestane maximum snelheid is hier 100. Gaat iedereen weer gas geven en komen we allemaal vooruit.

Nog zo een geniale groene verkeersvoorziening is de geluidswal oid op de Drachtsterweg. Die ligt in het midden van de weg. Wellicht is hier de gedachte geweest dat de gedeelde smart, halve smart is. Zuiderburen krijgt de éne helft en Nij Techum straks de andere helft.

Bij de afslag naar de Wâldwei stonden eens een aantal houten opstakels links en rechts van de weg. Waarschijnlijk om verblinding tegen te gaan door/voor andere weggebruikers, maar het zou ook kunst geweest kunnen zijn. In ieder geval is het stuk. Het doet het niet meer, wat het ook ooit gedaan heeft. Het zal wel geen goed hout geweest zijn met een keurmerk en wellicht is dat de reden dat het vooral niet gemaakt wordt.

Mocht het ooit een doel gediend hebben, dan is daar al enige jaren in ieder geval geen sprake meer van. De restanten zullen binnen kort wel als openhaardhout aangeschaft kunnen worden bij de nabij gelegen benzinepomp.

Leave a Reply

*