De wereld volgens Gert-Jaap…

januari 20th, 2007

Heidesessies

Op maandag 22 januari aanstaande heeft de SKL haar vestiging in Zuiderburen gesloten, het personeel gaat een cursusje volgen. Sorry, ik kan de rekening niet betalen, want ik moet de cursus ‘Internet bankieren’ nog volgen. Ze zien me aankomen. U heeft het koud? Ja, dat kan kloppen, want de collegae van het gasbedrijf volgen een cursus … ondenkbaar, maar bij de kinderopvang gewoon. Toen er van de week een beetje wind stond; ‘Kunt u de kinderen ook wat eerder ophalen, want het waait een beetje’ !? Credit nota? Kennen we niet. Ik mag lijden dat ik kan voorspellen waar de cursus over gaat!

De SKL staat hierin niet alleen. Het lijkt langzamerhand gemeengoed te worden om de winkel te pas en te onpas op slot te gooien. Donderdag en vrijdag 1 en 2 februari gaat de lagere school dicht. De collegae gaan tijd voor elkaar nemen op de heide. Op een kussen slaan en roepen dat het hun moeder is. Dat schijnt absoluut in de tijd van de klanten (ouders) te moeten in plaats van in de spaarzame vrije tijd van het onderwijsgevend personeel. U heeft geen water, dat kan kloppen, de collegae slaan op een kussen in Ommen.

Hallo Jantje, heb jij geen Wiskunde, Nederlands of Aardrijkskunde of iets dergelijks. Nee, de leraar moest de trein van kwart voor drie halen. Of ‘het is zomervakantie’ en twee weken voordat die begint hangt, de sleurhut al achter de auto op weg naar Zuid-Frankrijk. Vergaderweken, maar dan mobiel, onafhankelijk van tijd en plaats. U heeft geen stroom, dat kan kloppen, vergaderweken hé, u weet wel.

In de opvang en het onderwijs begint het er steeds meer op te lijken dat de dames en heren hun eigen loonsverhoging bepalen. Voor hetzelfde geld doen zijn we steeds minder aanwezig om ons werk te doen. De 24 uurs economie is blijkbaar aan hele beroepsgroepen voorbij gegaan. Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat onderweg ergens besloten is, dat er voortaan minder uren in een dag gaan. En cumulerend, minder minuten in een uur. Dat zou wél verklaren waarom PABO studenten (ja, tegenwoordig heet een PABO scholier … student) nog steeds de meest elementaire rekensommetjes niet kunnen maken. 1 + 1 = 4, PABOiaans voor synergie effect.

Mijn klanten horen het mij al zeggen; Uw computer doet het niet, dat kan kloppen, de mannen zijn op cursus, ontdekken elkaar én hebben een vergaderweek. Over drie weken bent u aan de beurt óf hoeft het dan niet meer?

One Response to “Heidesessies”

  1. Op scholen werken mensen en die mensen moeten soms een cursus volgen. Ouders vinden het namelijk ozo nodig dat onderwijzers ‘bij de tijd blijven’. Cursussen worden over het algemeen door heel werkend Nederland in de baas zijn gevolgd. Dus ook in het onderwijs. Dat betekent per definitie dat er dan dus geen onderwijs gegeven kan worden. De meeste scholen geven een jaarkalender uit waar precies op staat op welke dagen geen onderwijs wordt gegeven. De meeste ouders lezen die kalender maar hebt enkele betweters die dat niet doen en gillen dan vervolgens moord en brand als het te laat is. Overigens, je bent niet de klant van een school en dus ook niet de koning, ook al zou je dat misschien wel graag willen. En verder: kinderopvang is een normale, commerciele tak van sport geworden. En als die de tent sluit om wat voor reden dan ook, dan is een besluit van een door jou zo bewonderde vrije ondernemer. Klantvriendelijk is anders, maar zo gaat dat soms. Gewoon een andere leverancier zoeken lijkt mij. Net als bij suiker, computers en vakantiereizen.

Leave a Reply

*