De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for juli, 2012

Zonnepaneeltjes op sociale woningen is Asociaal

zondag, juli 15th, 2012

Leeuwarden heeft een ambitie om in 2020 ‘fossiel vrij’ te zijn. Iemand heeft dat in het verleden enthousiast ergens opgeschreven zonder erbij te vertellen wat het is en hoe je dat dan zou moeten bereiken. Nu langzamerhand doordringt dat je met Windhandel niet eens in de buurt gaat komen, worden alle kaarten gezet op zonnepanelen. Wederom in het kader van de klimaathype gaan we de burger opvoeden – eerst met het volstrekt overbodig en contra productief scheidden van afval – nu met zonne-energie.

Gespeend van welke economische realiteitszin dan ook, worden er nu plannen gemaakt om binnen een paar jaar binnen Leeuwarden 15 Megawatt aan zonnestroom te produceren. Ter vergelijking – in héél Nederland staat er nu 100MW. De voorstanders van dit soort plannen roepen om het hardst dat zonnestroom economisch rendabel is – blijkbaar hebben zij de lessen bedrijfscalculatie nooit mogen genieten.

Voor klein-verbruikers is de terugverdientijd van de paneeltjes op het dak momenteel nog steeds 12 jaar óf meer, voor grootverbruikers is er géén terugverdientijd. Die 12 jaar of langer waarop u moet wachten voordat de paneeltjes echt geld opleveren kunt u terugvinden bij de Vereniging Eigen Huis http://www.123zonne-energie.nl/page/inschrijven/step-1/ óf even de app Sola downloaden.

De voorstanders vertellen u dat de installatie 25 jaar meegaat en er na de afschrijvingstermijn dus nog 13 jaar geld verdient wordt. Baarlijke flauwekul, want u zit na 3 á 4 jaar met verouderde bende op het dak. Blij ben je. De buurman die in pas 2016 begint – verdient vanaf 2020 en u zit nog dan nog steeds vier jaar langer zich te verbijten bij de afbetalingsregeling. Over de gehele looptijd loopt het ‘te vroege vogel nadeel’ op tot tienduizenden euro’s. Enjoy. Daarom is het plaatsen van zonne-paneeltjes op sociale woningbouw ook juist asociaal – hoe lief bedoeld ook.

Het economisch rendement van zonnestroom gaat jaarlijks lineair recht omhoog, je zult bedrijfseconomisch dus moeten rekenen met afschrijvingstermijnen van een jaar of vier/vijf. Bij een maximale besparing op de energienota van €1.000,- kun je dus maximaal €5.000,- besteden voor een zonnestroom installatie die 5000KwH oplevert. Die zijn er (nog) niet. Momenteel kosten die installaties nog het drievoudige.

De kosten van stroom zitten dan ook niet in de opwekking – maar in het transport daarvan. Een kolencentrale produceert voor circa 4,5 cent / KwH – er is gewoon een markt voor http://www.apxendex.com/ Het meerdere zijn transportkosten en eco-straftaxen.

Op een mooie zomerse dag –  is er straks teveel stroom  – en wordt uw zonnestroom installatie stilgelegd (afgekoppeld van het net, dit jaar gebeurde dat in Duitsland al 900 keer). De back-up kolencentrale kun je niet afschakelen – die pruttelt rustig verder. Ergo, juist op moment dat de zonne-stroom installatie het meest rendabel draait, is de behoefte daaraan het minst. Een basaal economisch principe voor verlies.

Wie dus zelf geld wil verdienen aan zonne-energie zal gewoon rustig moeten afwachten. De energierekening wordt vanzelf hoger, maar dat ligt vooral aan de fossiel vrije ambities van de gemeente. De rekening van de gewenste 15MW aan gemeentelijke zonne-stroom ambities gaat u echt terugvinden, maar niet op uw dak maar in de brievenbus.