De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for februari, 2008

Lenteklokjes

zondag, februari 24th, 2008

De SP stelt vragen aan het College over het Work First concept. Altijd al, ben ik minder gecharmeerd geweest van het geneuzel en de daaraan gerelateerde softe aanpak (dat helpt namelijk niet) en heb ooit al eens gesuggereerd om de schoffel hoger in het vaandel te hijsen dan toen het geval leek. Door een minder goede verkiezingsuitslag werd de VVD uit het Leeuwarder College geduwd en juist dat bood de mogelijkheid om het Work First concept tot norm te verheffen door de nieuwe wethouder Florijn. Uit eigen kerk wordt de boodschap gemakkelijker geaccepteerd.

Florijn wordt daarbij gesteund door zijn eigen staatssecretaris, Dhr. Abouthaleb, de laatste liberaal in het kabinet. Het zijn zijn citaten dat fraude het sociale zekerheidsstelsel ondermijnt en dat een uitkering geen toekomst is. Soms moet je eerst aan de zijkant gaan staan, om dat te verwezenlijken. Nog zeer recent werd door een hoogleraar na jaren van onderzoek, geconstateerd dat ‘Schoffelen tussen de lenteklokjes’ niet per definitie ongezond is … dan wordt het dus tijd voor SP vragen.

De vragen zelf, doen vermoeden dat onze vrienden van de socialistiese helstaat, ergens na 1989 geen krant meer gelezen hebben. Het Houston, we have got a problem, ligt volgens die SP nog altijd vastgeklonken in de catacomben van Einstein’s zwarte gaten. Ik zie het niet, dus het is er niet. Of het verstrekken van loonkosten subsidies niet leidt tot verdringing? Dat is dan dezelfde SP, die een groot voorstander was van het in stand houden van de Melketiers of liever nog een groter aantal daarvan op straat tegen zou komen. Mits in een blauw pak en een snor natuurlijk, zonder snor mag je er niet bij. Uiteindelijk de hypocriete ten top, de SP die zich zorgen maakt over verdringing, anderzijds elke medestander is er één, SP of niet.

Tegelijkertijd is het boekjaar weer voorbij en dus stromen de blauwe enveloppen bij de dames en heren, die de rekening krijgen voor dit ‘doe niets’ alternatief, weer in grote aantallen binnen. Ikzelf geniet van iets minder dan 10 collegae, dus met recht ligt de nadruk op de K binnen de doelgroep Midden & Kleinbedrijf. Een kleine rekensom: Loonbelasting – € 65.000,-, BTW – €85.000,- en Vennootschapsbelasting € 10.000,-. Die 50 enveloppen per jaar doen samen zo’n grappige € 160.000,- en daar komen dan nog wat frutsels en fratsels bij, zoals daar zijn OZB, wegenbelasting, polisbelasting en her en der nog wat accijnzen, in totaal halen we de 2 ton wel.

Grosso modo is daarmee de verhouding één op één. Voor elke werknemer die wél moe wordt bij de baas, financieren we er ook één, die niet moe wordt. Nu hoef ik de namen van die 8 afwezige – externe – collegae niet te weten, maar de belastingdienst kan dan toch op zijn minst de ontvangers onze naam doorgeven. Dan hebben de betreffende dames en heren op zijn minst de kans om een bedankbriefje te sturen. Bijvoorbeeld op de dag van de ondernemer. Die hebben we niet, maar het wordt langzamerhand daar toch tijd voor. Elk ander object of sujet heeft langzamerhand een dag, dus eentje voor de persoon die de inhoud van die enveloppen invult en ondertekent, mag dan ook wel eens een keer.

De zo gewenste solidariteit moet namelijk wel gewoon betaald worden en niets is makkelijker dan het geld van een ander uit te geven. Ik doe mee … nog wel, maar dan wil ik ook de zekerheid dat de beschikbare middelen bij de juiste mensen terecht komen en dat we er met zijn allen voor zorgen dat beschikbare capaciteit maximaal wordt ingezet. Schoffelen hoort daar – desnoods – ook bij, net zo als het accepteren dat een financiële prikkel motiveert. En wat doet vrijwel iedereen, die het geld van anderen, aan het uitgeven is? Een uitkering is zielig, dus knuffelen we in een giga tempo onze zielige externe collegae integraal de kaartenbakken weer in, Work First of niet . 40 uur per week werken – of meer – loont niet. Voor je het weet, behoor je bij de interne collegae en daar wordt je moe van én dat kan de bedoeling van ons sociale Walhalla niet zijn.

De SP stelt vragen … 20 jaar te laat, maar zij stelt ze nog, de rest ligt allang lamgeslagen op de bank te zappen. Tegelijkertijd vraagt McDonalds nieuwe collegae, interne – wel te verstaan. De grote M op 25 meter hoogte in Meppel is vervangen door een schreeuw om personeel. Iets of iemand heeft dan onderweg toch iets gemist … ? Denkt de SP dan echt, dat het geesten zijn, die het parkeerterrein daar dagelijks oppoetsen? Een schreeuw naar personeel doet nou niet bepaald denken aan ‘verdringing’, eerder aan een grote groep die het adagium ‘Ik wordt lekker niet moe’ tot motto hebben verheven. Nog steeds. Om moe(deloos) van te worden.

Unesco

donderdag, februari 21st, 2008

Gisteravond was zover, in het dorpshuis van Goutum werd de zogenaamde (M)ean and Lean bijeenkomst gehouden over de inmiddels beruchte fietsbrug over het van Harinxmakanaal. En jawel, er was ook weer een laptop met PowerPoint presentatieplaatjes en een wethouder (Dhr. Krol) die bij hoog en bij laag wist vol te houden dat alle alternatieven tot in den treure waren bekeken en te licht waren bevonden. Er zal én moet een markante entree van de stad betaald worden, dat je daar dan overheen kunt fietsen, is om Piet van der Wal gelukkig te maken.

Iedereen met een beetje gezond boeren verstand kan weten,dat wanneer je in de Zuidlanden op een paar kilometer afstand in een weiland een huis koopt, je ook nog wel geld over hebt voor één auto, wellicht twee of zelfs drie. Het gaat zeker nog een decennium duren, voordat daar überhaupt de verwachtte aantallen inwoners aanwezig zullen zijn – als die 6500 woningen er überhaupt nog wel gaan komen. Kijk alleen maar even naar Zuiderburen, als daar op een drukke ochtend 100 fietsers staan te wachten voor een stoplicht is het veel. Ik heb ze in ieder geval nog nooit gezien en al helemaal niet tegelijkertijd. Het grootste aantal wat ik ooit bijeen gezien heb aldaar, waren er zes plus de elektrieke scooter van Yvonne Bleize, uiteraard.

Voor fietsers is die brug dus niet nodig, voor auto’s daarentegen juist wel. Maar wanneer je voor tweehonderd bewoners van de Verlengde Schrans besluit dat deze een markante entree op tweehoog in de tuin krijgen, moet je wel lef hebben. Of een plaat beton voor je kop. Gisteren zaten in Ien en Mien in ieder geval al 100 bezwaarschriften. De enige voorstander van dit onzalig schepsel was de voorzitter van de fietsersbond, maar die woont dan ook niet in de buurt van het geplande prestige object. Ik vermoed trouwens dat de beste man gebruik maakt van een driewieler, maar dat terzijde.

Een tunneltje schijnt niet te kunnen – merkwaardig genoeg in de van Loonstraat straks wél – want dan hebben één of meerdere leden van de Raad last van enge plekken. Zelf vermoed ik dat die raadsleden juist die enge plekken zullen moeten gaan opzoeken om ook eens wat aandacht te krijgen. De kloof tot de burger moet worden verkleind? Wanneer je structureel dit prestige object boven de belangen van die burger stelt, heb je aan deze brug niet genoeg om die kloof te overbruggen. Ziende blind en horende doof, zou het College de PowerPoint plaatjes het liefst vast aanmelden voor de Unesco Werelderfgoed lijst. Dit is geen oplossing, maar de creatie van een probleem én daar zijn de dames en heren nou nét niet voor ingehuurd.

In control

dinsdag, februari 19th, 2008

Gisteravond was het weer zover. Onze geachte afgevaardigden werden verrast door een aantal minder charmante financiële mededelingen. Nou ja, verrast? De €250.000,- extra voor een lopende verbouwing van een Aula en de €100.000,- extra voor de verhuizing van FVC naar het Blauw-Wit terrein waren al eerder bekend, alleen mocht er gisteravond nog even formeel over besloten worden. Inclusief de eerdere budget overschrijdingen mochten deze twee marginale projecties nog even gezamenlijk zo’n ton of zes extra kosten. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Of niet?

Wanneer je als wethouder om de haverklap terug mag komen naar het raadszaaltje om uit leggen dat het toch weer wat tegen zat – een paar ton hier en nog een paar ton daar – zou ik me toch wat ongemakkelijk voelen. In Leeuwarden niet, dan roep je, dat je de gewekte suggestie verre van je werpt, dat je als bestuur niet ‘in control’ bent. Wanneer je met droge ogen durft te beweren dat je bij de Aula en de verhuizing van een voetbalclubje al ‘in control’ bent – en je komt zes ton tekort – wat staat ons dan nog te wachten bij de Kennis Campus of Nieuw Zaailand. Een kleine extrapolatie leert dan dat de tekorten in de tientallen miljoenen gaat lopen, maar gelukkig … het bestuur is ‘in control’. Slaap zacht.

Wanneer die overschrijdingen nou nog eens voort zouden komen uit volstrekt niet in te calculeren gebeurtenissen, dan kan je je er nog iets bij voorstellen. Alleen ik heb zeker de molest of dijkdoorbraken even gemist. Het meest frappant komt dat tot uiting bij de verhuizing van FVC. De Raad heeft ooit in 2005 – en later in januari 2007 nogmaals – besloten tot zogenaamd dubbel gebruik van de Blauw Wit voetbalvelden. De éne club kan mooi op zaterdag (Blauw-Wit) achter de bal aan rennen en de andere (FVC) op zondag. Bij de pupillen is het so wie so om het even, dan zie je die bal toch niet. Daar waar 12 jongetjes op een kluitje staan, moet de bal ergens zijn.

Prima, een efficiënte manier om belastingcentjes dubbel te laten renderen. Alleen de christelijke moraalridders waren daar op tegen, op zondag mag er niet gevoetbald worden en zeker niet op een gristelijk veldje. Al zullen de betreffende partijen dat altijd glashard blijven ontkennen. Enfin, FVC staat in januari 2007 in de startblokken met een kant en klaar plan en een eigen zak met geld en wat doet ons bestuur …

Dat is architectonisch allemaal niet verantwoord, FVC moet een onder architectuur ontworpen kleedkamers hebben. Iets met strakke vormgeving, want dat is rustgevend. Dat leden zich kunnen omkleden is bijzaak, maar mooi meegenomen. Dan moet het geheel uiteraard wel openbaar worden aanbesteed en dus wordt het duur, te duur, in ieder geval later en met een beetje mazzel te laat. Anders kunnen we altijd nog roepen dat er straks te weinig velden zijn of te weinig parkeerplaatsen, maar dat de Raad dat zelf in meerderheid heeft besloten. Ligt dit dossier bij de Raad en kan de wethouder de kleur van zijn bureau herbevestigen. In ieder geval nog ergens waar de wethouder ‘in control‘ is.

Kennis intensief

vrijdag, februari 15th, 2008

Al jaren proberen onze bestuurders de stad Leeuwarden op de kaart te zetten. Een aantal jaren geleden was dat onder de noemer Agri Nutri Centrum en dus vertrok het hoofdkantoor van de Condens naar Meppel. Toen kregen we iets met toerisme en zien we de bootvluchtelingen hun uiterste best doen om de mooiste jachthaven van Nederland na één nacht te verlaten. Alleen bij een slechte zomer, blijven sommigen van deze bezoekers langer dan één nacht en voor de economie van Leeuwarden moet je dan dus bidden om een slechte zomer. De jachthaven fungeert op die momenten met recht als een slecht weer voorziening.

Vandaag de dag is het modern om het over kennis-intensief, CO2-neutraal, duurzaam en water te hebben. Plak er hier en daar een lidwoord tussen en de brievenbus stroomt over van de subsidiebeschikkingen. Terwijl we in de marge 8 allochtone vrouwen naar een gecombineerde zorgtaak en onderneming aan huis coachen (taartenbakkend achter het fornuis), killen we die projecten, die wél succesvol zijn. Wie het nog snapt, mag het mij uitleggen.

Eén van de voorbeelden is het zogenaamde wwcom subsidie voor het deelnemen aan buitenlandse beurzen. Uitgevoerd door de Kamer van Koophandel, laagdrempelig en met aantoonbaar succes. Gesmoord in zijn eigen succes – de regeling is voorlopig stopgezet … voorlopig definitief – de centjes zijn op.

Een zogenaamde kennis economie gaat samen met een paar best wel elementaire voorwaarden. Mensen met kennis en bedrijven die mensen met kennis nodig hebben. Nu is Leeuwarden studenten stad en hoewel iedereen die de eerste twee letters van het alfabet kent – niet noodzakelijkerwijs in de juiste volgorde – zich student noemt, wordt aan de eerste voorwaarde over het algemeen redelijk voldaan. Mensen met kennis zijn er wel, hoewel de kennis te vaak op het verkeerde vakgebied is gericht. Maar deze mensen vluchten na het afronden van hun school collectief de stad uit op zoek naar werk. Per ultimo 2007 is het inwoneraantal per saldo toegenomen met 600 mensen, vooral zwervers, ex-gevangenen en bijstandsmoeders en dus zijn er circa 2600 mensen met kennis ontsnapt. Dat is op zijn minst minder handig.

De bedrijven waar deze mensen inhoudelijk het kennisvak zouden moeten leren, zijn nauwelijks in de regio voorhanden. Daar zit juist het manco en wil je daar wat aan doen, zul je meer moeten bedenken dan 8 taartenbakkende allochtone vrouwen achter het fornuis. Om te beginnen moet die wwcom-regeling als een dolle weer nieuw leven inblazen worden, maar er zijn nog wel andere suggesties te bedenken. Eén daarvan zou kunnen zijn om de directe – externe – opleidingskosten, die een bedrijf moet maken fiscaal te faciliteren. Breng die kosten bijvoorbeeld in mindering op de verschuldigde Vennootschapsbelasting voor de economisch zwakkerre regio’s. Dan trek je kennis intensieve bedrijven aan en voorkom je de jaarlijkse brain-drain uit onze stad. Dan heeft onze allochtone kokkin uiteindelijk ook klanten.

Vitaliteit

woensdag, februari 13th, 2008

Het licht springt op rood, het licht springt op groen, in Leeuwarden is altijd wat te doen – vrij naar Herman Finkers. De sectormanager Personeel & Organisatie van het Leeuwarder gemeentelijk apparaat stelt zich zelf de vraag: ‘Hoe vitaal is het programma Vitaliteit?’ En jawel …. Daar is er weer ééntje. De onderzoeksresultaten komen binnenkort beschikbaar. Even een voorschotje op die resultaten;

Vier jaar Vitaliteit heeft – tot augustus 2007 – naast een programma-manager een aantal werkgroepen opgeleverd. De resultaten tot nog toe: 1) oprichten talentenbank, 2) afschaffen bloktijden, 3) preventieve gezondheidstest, 4) uitwisselingsprogramma met bedrijven en 5) werven van trainees.

Wat is er de laatste 6 maanden bereikt? Het meldpunt Sa! Is opgericht, de beroemde ideeënbus en men is bezig met de voorbereidingen voor een smoelenboek. Daar moet je dan wel sectormanager P&O voor zijn, want anders komt zoiets niet van de grond. Een brievenbus in het stadskantoor met daarop de sticker ‘ideeën hier’, voor weinig uit de bouwmarkt, kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Dat moet wel binnen het procesmanagement ingekaderd worden …

Tegelijkertijd maakt de gemeente reclame voor de zogenaamde ‘Warme Truiendag’ komende vrijdag en daarmee zat de ideeënbus zeker vol. Uit milieu overwegingen gaan we allemaal een macrobiotopisch geitenwollen vest aantrekken, zodat de thermostaat op het stadskantoor een graadje lager kan. Dat deze Warme Truiendag op een vrijdag plaatsvindt kan welhaast geen toeval zijn, een materieel deel van de ambtenaren zit dan thuis bij de lekkere warme kachel.

Uit diezelfde milieu overweging laten we Connexxion vol trots op biodiesel rijden, waarbij iedereen allang weet dat Biodiesel van alles is, behalve goed voor het milieu. Als we die vesten op vrijdag nou een vermalen tot bio-energie en die energie gaan gebruiken om de kachel weer gewoon aan te zetten? Die kan dan mooi in de ideeënbus.

FSU

maandag, februari 11th, 2008

Het FSU – Fries Steunpunt Uitkeringsgerechtigden (oid) – heeft een onderzoekje gepubliceerd, waaruit zou blijken dat vooral ouderen met een AOW óf WW minimum inkomen, niet meer weten waar zij inkomens aanvullende voorzieningen kunnen halen. Na een uitgebreide campagne, advertenties in een 12-tal huis aan huisbladen, een aantal regionale dagbladen en publiciteit via 4 lokale oproepen werden een drietal melddagen georganiseerd. Er volgden welgeteld 119 reacties, waarmee de respons zich nog nét in een promillage laat uitdrukken. Eén punt zoveel promille om precies te zijn.

Elk zichzelf respecterende belangen vereniging zou de handdoek allang in de ring gegooid hebben, maar het FSU had de conclusies toch al klaar. De 119 respondenten zijn met behulp van een computerprogramma alleen nog even gecategoriseerd. Samengevat werd gesteld dat 80% (95 personen) met een AOW of WW uitkering door de gemeente niet gevonden worden om additionele middelen aan te verstrekken. Hetgeen vervolgens verwoordt wordt door de volgende conclusie;

Gemeenten, belastingdienst en uitkeringsinstanties zijn wel in staat om met onderlinge bestandskoppelingen misbruik en fraude op te sporen. De bestandskoppeling wordt echter niet benut om de mogelijke rechten op extra inkomensvoorzieningen op te sporen.

Dit is nu juist een utopie. Waren de gemeenten, belastingdienst maar in staat om bestanden onderling te koppelen om bijstandsfraude op te sporen. Het is een technische en – soms gelukkigerwijze – een juridische onmogelijkheid. Koppelingen met bestanden van de energiebedrijven functioneerden niet, koppelingen met de Rijksdienst voor het wegverkeer mochten niet. Wil de FSU misschien een koppeling tot stand brengen met het Bureau Krediet Registratie in Tiel? Al met al een nogal vergaande en pretentieuze conclusie op basis van een onderzoekje van welgeteld 119 mensen.

Een opvallend grote groep melders (21 personen) geeft aan dat men niet in aanmerking komt voor inkomensteun vanwege het – vaak kleine – eigen vermogen. Met name AOW’ers en gewezen zelfstandigen wijzen er op dat ze dit onrechtvaardig vinden: gezien hun inkomen hebben ze recht op tegemoetkomingen, maar het spaargeld of de eigen woning verhinderen dit.

Afgezien van het feit dat ik Inkomens-Teun niet ken, is dit inhoudelijk onjuiste stelling. Hier wordt geduid op AOW’ers met een AOW-gat en met een recht op aanvullende bijstand. Een dergelijk AOW-gat wordt meestal veroorzaakt door een korter dan 50 jarig verblijf in Nederland óf tussentijdse – meerjaarse – werkzaamheden in het buitenland zonder een (vrijwillige) AOW-gat verzekering te hebben willen afsluiten.

Voor die aanvullende bijstand geldt dat je geen spaargeld mag hebben, behalve enige 10-duizenden euro’s in een eigen huis. Simpel zat. Het is onrechtvaardig wanneer de buurman maar een paar jaar AOW premie heeft betaald en aan het eind van de rit wel 100% uit die pot krijgt. Waarom zou de rest dan nog betalen? Samen met de premie ziektekosten gaat het hier maandelijks over méér dan een kwart van iemands inkomen!!

Dat een hoop mensen het een bureaucratische rompslomp vinden om gebruik te maken van al die tientallen(!) regelingen is evident. Het kost een hoop tijd, maar laat dat nou net zijn wat de doelgroep in overvloed heeft. Met uitzondering natuurlijk van de medewerkers van het FSU, die moesten over drie dagen verdeeld wél 119 mensen te woord staan. Sorry, 105 … 12 meldingen kwamen per mail via de gratis ter beschikking gestelde computer en gratis draadloze Internet verbinding. Gewaardeerde medewerkers van de FSU, ga iets doen … aan het werk bijvoorbeeld.

Matria markt

vrijdag, februari 8th, 2008

Bij de laatste raadsvergadering stond er weer eens een hulp-plan op de agenda, deze keer voor zielige allochtone vrouwen. Onder de noemer Matriamarkt – onder verwijzing van een zogenaamd vergelijkbaar succesvol plan in Groningen – moeten allochtone vrouwen gezellig thuis een eigen onderneming starten. Daar is natuurlijk wel een coach bij nodig.

Dat het succes in Groningen voornamelijk bestaat uit kinderopvang voor Chinese kindertjes, Scrub behandelingen aan huis, Exotische taartenservice of stijlvolle budgetadviezen wordt voor dit PvdA showtje voor het gemak maar even vergeten (www.matriamarkt.nl) Hier heeft een coach overduidelijk het begrip ondernemen met bezigheids- of vrijetijdstherapie.

Eén van de initiatiefnemers in het Groningse was de stichting Noorder Hamam (www.noorderhamam.nl). Vanaf 2004 tracht een clubje welwillende welness genieters in een badhuis, ondernemende allochtone vrouwen te entertainen. Dat badhuis is er dus nooit gekomen. Ook succes blijkt een relatief begrip.

Wethouder Florijn vond het betere plak- en knipwerk van de geachte afgevaardigden Tamara Bok en Mohammed Benmhammed wél een grappig initiatief om nog eens €100.000 uit de ruif en over de schutting te duwen. Dan masseren we dit initiatief even onze klachtwijk in en laten het betalen door de Vogelaar gelden. Alleen dat geld is er niet, gelukkig schijnt ook ‘andere middelen die voor dit project beschikbaar kunnen zijn’ een acceptabel dekkingsvoorstel te zijn.

Ik ben benieuwd waar dit College haar drukpers heeft staan. Wel was Florijn zo verstandig om de term allochtoon en vrouw uit het initiatief voorstel te fietsen, zodat van enige discriminatie geen sprake zou zijn. Het project staat ook open voor niet-allochtonen en mannen. Tenminste zo werd dat aan de leden van de Raad voorgespiegeld.

Wat zet ons lokaal PvdA gezelschap de volgende dag op haar site? ‘Vrouw zonder werk straks startende ondernemer’ en we blijven het project Matriamarkt noemen. Nou hoef je geen zes jaar onderwijs in de klassieke talen genoten hebben – een paar jaar Nederlands voldoet – om te weten dat met Matria echt géén pappa’s worden bedoeld en al helemaal geen goed Nederlands sprekende witte jongemannen. In de annonce van de PvdA komt het woord man in het geheel niet eens voor. Zo wordt een heel ander project uitgevoerd dan waartoe de Raad heeft besloten.

Eerst hebben we een paar jaar geleden acht allochtone vrouwen een cursus Nederlands gegeven én een nogal prijzige herhalingscursus en nu gaan we de dames dus coachen. Ik hoop dat die coach wat taartenbakken weet. Chocoladetaart met gemende notenvulling, worteltaart met roomkaasglazuur, surinaamse vruchtentaart…. Ongeacht welke taart u kiest, met een taart van Patricia schotelt u uw gasten iets bijzonders voor! Direct contact met haar opnemen kan ook: bel 06-********. Bij dergelijke reclame uitingen heb ik in ieder geval heel andere associaties.

Lean en Mean

woensdag, februari 6th, 2008

Dat de informatievoorziening vanuit de gemeente naar belanghebbenden te wensen overlaat, kun je langzamerhand wel als een understatement beschouwen. De politieke truc werkt als volgt; Houd een voorlichtingsbijeenkomst waar één of ander onzalig idee met behulp van een Artist Impression en een beamer wordt toegelicht. Daarna ga je dat in de toekomst beter communiceren, waarna dat plan via de commissie door de Raad wordt gemasseerd.

Zit het iets tegen – dreigt er een volksrevolte te ontstaan – doen we een onderzoekje of een liever nog een onderzoekscommissie en wordt het idee even geparkeerd. De uitkomst van een dergelijk onderzoekje moet natuurlijk wel aan het volk verkocht worden, anders kan de wethouder op een later moment nooit meer stellen ‘U als Raad heeft dat zelf in meerderheid besloten’. Dan moeten tijdens de tweede voorlichtingsavond er natuurlijk niet te veel mensen op komen dagen, anders heb je alsnog een onaardig stukje in de krant. Maar dát probleem is oplosbaar.

Zo wordt over de beroemde fietsbrug over het van Harinxmakanaal op 20 februari aanstaande een bijeenkomst gehouden in het dorpshuis van Goutum – (L)Ien en Mien. Niet dat die datum en locatie alvast publiekelijk bekend zijn, want voor je het weet, komen er nog belangstellenden ook. En dat kan niet de bedoeling zijn. Zo staat op de site van de gemeente Leeuwarden wél de kennismaking met het borrelgenootschap Sanctus Cresco geagendeerd, het is maar waar je de prioriteit legt.

Wanneer je de fietsersbond – ja, die van voorrang voor fietsers op minirotondes – laat aanrukken, onder het mom van ‘De fietsersbrug is een bovenwijkse voorziening’ dan moet je de uitnodiging niet beperken tot uitsluitend de direct aanliggende woonwijk. Of die brug is voor de hele stad en dan heeft iedereen last van dit prestige object of alleen Huizum heeft er last van en dan kan dat plan onderwijks worden afgeschoten. Op deze manier hoeft de uitbater van het dorpshuis in ieder geval geen extra stoelen bij te schakelen of de bloemschikcursus te her-alloceren.

Het kan zo maar zo zijn, dat de uitkomst van het onderzoek pas na de inloopavond bekend gemaakt gaat worden. Gaat de wethouder Krol daar uitleggen dat uit onderzoek blijkt dat er geen alternatieven voor handen zijn – te duur en/of andere voor de hand liggende bezwaren – dan is er sprake van een overvaltactiek. Dat hadden we beter moeten communiceren .. Waar heb ik die eerder gehoord?

Cipressen

zaterdag, februari 2nd, 2008

Vanmorgen een grote kop in de Leeuwarder Courant ‘Zuiderburen eind dit jaar vrijwel klaar’’. In eerste instantie bekruipt mij de angst, dat Frans Janssen, de projectleider in onze woonwijk, projectlijder wordt in België. Dat ze die Zuiderburen misschien ook gaan afmaken, ooit. Vluchtig zie ik de termen Drachtsterweg, wijkinformatiecentrum, bos en verontreinigde grond voorbijkomen en weet direct dat onze grote gewaardeerde (project)leider het toch heeft over mijn woonwijk.

Terwijl ik dit schrijf, uit het raam kijkend, zie ik rechts een drietal appartementencomplexen, in plaats van de beloofde Harinxmavilla’s en links de zogenaamde Berlijnse muur in plaats van de door mij aangeschafte vista’s (landschappelijke architecten prietpraat voor doorkijkje). Ik realiseer mij, dat ‘vrijwel klaar’ een relatief begrip is. Meer dan 2000 woningen in plaats van de initieel bedachte 1250 stuks impliceert per definitie dat er slachtoffers zijn.

De laatste puntjes – volgens het krantenartikel – moeten nog ‘even’ op de spreekwoordelijke I gezet worden en dan gaan we de wijk mooi maken. ‘Even’ is het meest misbruikte woord in de Nederlandse taal. Bovenop de kinderdisco worden een 20-tal zorg/senioren woningen neergezet (wijkcentrum) en de uitbreiding van de kinderopvang zetten we niet neer tussen de twee schooltjes maar bij de uitvalsroute aan de Drachtsterweg. Het zal allemaal wel CO2 neutraal zijn, maar dat wil niet zeggen dat er dan ook over nagedacht is.

Volgens de beruchte ‘Artist Impressions’ zag Zuiderburen er uit met veel water en groen. Gelijk Toscane, compleet met cipressen. Dat water klopt wel, ik zag vanmorgen de buurman zijn oprit verlaten met een bootje … roeiend. Die cipressen zullen wel horen bij het mooi maken van de wijk, je moet gewoon ‘even’ geduld hebben. Het voordeel van die Artist Impressions is, dat je in ieder geval de zekerheid hebt, dat het zó niet wordt … Impressies die lijken op het plaatje, berusten uitsluitend op louter toeval. De Artist aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid.

Optimistisch gaat de LC verder: ‘september 2008 zullen … waarschijnlijk … vrijwel … groengebieden ingericht‘ etc. etc. Bedoeld wordt hier het bos, wat volgens de planning najaar 2006 af had moeten zijn. Er lag alleen nog 12.000(!) kuub verontreinigde grond opgeslagen, die we ergens kwijt moesten en even waren vergeten(?). Iets verderop kan het bord ‘vanaf hier fietswerpen’ worden verwijderd, er komt een beweegbare fietsbrug over de sloot. Dan eindigt het fietspad niet voor de sloot, maar aan de overzijde daarvan. Gelukkig hebben we wel een aantal kunstobjecten, een gietijzeren croissant met hoornen en niet te vergeten een vijftal terpen a raison van (toentertijd) fl 750.000,- . Wie ondergelopen terpen(!) wil zien, is in Zuiderburen aan het juiste adres, een – in potentie – toeristische attractie van jewelste.

Al met al heeft de gemeente als volgt geredeneerd: Als we 80% van de beloftes verkocht hebben, gaan we hét misschien wel bouwen. Misschien ook wel niet’. Inmiddels heeft dat bestuur integraal zo’n €5 miljoen uit de woonwijk Zuiderburen geript en heeft dan ook nog de euvele moed om te ventileren dat het eind 2008 af is. 5 Jaar na de verkochte belofte, maar misschien ook wel niet. Ik zal de dag prijzen, dat Frans Janssen gelijk krijgt, maar zijn optimisme deel ik niet. Daarvoor zijn de resultaten uit het verleden wel degelijk een garantie voor de toekomst gebleken.

FVC

vrijdag, februari 1st, 2008

De soap die FVC heet, is nog lang niet voorbij. Al sinds mei vorig jaar, staat er bij Zuiderburen een groot bord – neergezet door de BV Sport – dat de voetbalclub FVC vanaf het seizoen 2007-2008 het Wiarda sportcomplex gaat betrekken. Naar de huidige velden van FVC kan inmiddels verwezen worden als het Atlantis van Leeuwarden. Onderhoud wordt er niet meer aan gepleegd.

Voor FVC is dat seizoen inmiddels voorbij en het is nog maar de vraag of het seizoen 2008-2009 wel gehaald gaat worden. Dit verhaal is begonnen met de voormalig wethouder Peter den Oudsten, zo’n 10 jaar geleden. Blauw-Wit mocht verhuizen omdat de grond van Blauw-Wit nodig was voor Friesland Foods, later kwam daar het zo gewenste dubbelgebruik met FVC bij. Het verhuizen van Blauw-Wit heeft al meer dan €8 miljoen gekost en of Friesland Foods de achtergebleven speelvelden überhaupt nog nodig heeft, is nog maar de vraag. Verkocht is die grond in ieder geval nog altijd niet.

Peter den Oudsten is inmiddels hoog en droog burgemeester in Enschede en het huidige College heeft hem nooit publiekelijk willen vragen naar het hoe- en waarom van deze nogal kostbare actie. Dat deze voormalige initiator ooit werkzaam was bij datzelfde Friesland Foods, zal daar zeker een rol bij spelen. Dat het CDA zowel als de PvdA al die tijd College partijen waren ook. Noch politieke kleur, noch religieuze gezindte speelt een rol, behalve als het om Blauw-Wit gaat.

In januari 2007 was de Raad het getraineer over dat dubbel gebruik van het sportcomplex gewoon zat. Mede dankzij het voormalig raadslid Douwe Kiestra (VVD) werd een motie aangenomen, waarin de verhuizing van FVC op korte termijn werd afgedwongen én werd gefinancierd met een niet onaardige aanvullende bijdrage van €283.900 zodat een totaal bedrag werd gefourneerd van €433.900. Diep in de steekzakken van FVC werd ook nog €65.000,- gevonden wat het totale budget op €500.000,- brengt. Daar kun je, me dunkt, best wel een grappig clubhuis van timmeren. Schep de grond in, zou je vermoeden, maar nee. De activiteiten bleven beperkt tot het plaatsen van een nogal prematuur bord door de BV Sport.

De plannen, op basis waarvan de schadeloosstelling aan FVC waren gebaseerd, lagen klaar maar mochten niet worden uitgevoerd. De gemeente wilde een andere architect – die van de ontwerper van het Wiarda sportcomplex en mede gevolg daarvan openbaar aanbesteden. Dat is gelukt en dus zijn de plannen binnen een jaar tijd dus bijna €2,5 ton duurder geworden, om nu uit te komen op circa €737.000. En het laat zich zonder moeite voorspellen … het is een mooi plan, maar wij gaan het niet betalen – FVC heeft dat geld niet én de gemeente wil het niet beschikbaar stellen. Ergo: probleem.

En wat doet de wethouder Florijn? Die krijgt een opdracht van de raad, gaat in een oeverloos en langdradig overleg en laat de tijd voorbij gaan. Komt terug met een plan waarvan iedereen al weet dat het 50% boven het budget ligt – en is dán verbaast dat daar geen geld voor is. Een jaar later zijn we dan weer bij af: Of er moet geld op kleed komen, waarvoor ik geen dekking heb willen vinden óf de verhuizing gaat niet door. Of U als raad maar even wil aangeven waar ik €97.000 euro kan vinden …

Deze manier van opereren is in mijn optiek te kort door de bocht. De wethouder heeft een probleem en dat probleem ligt daar erg goed. Dit College is de veroorzaker van het probleem en gaat het maar oplossen, door verschillende dekkingsvoorstellen aan te reiken. Het tekort benaderd het salaris van een wethouder best wel aardig, dus daar zou een – voor alle partijen aanvaardbare – oplossing kunnen liggen.