De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for november 19th, 2007

Maximum parkeertijd

maandag, november 19th, 2007

Ergens vorige week, op één van de avonden was het weer raak. Rond acht uur zag je een diversiteit aan gasten collectief de diverse horeca aangelegenheden verlaten om de parkeermeters op de Eewal en de Tweebaksmark te voorzien van nieuwe energie. Maximum parkeertijd twee uur, dus ergens tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht, mag iedereen weer denken aan de eigen conditie en een frisse wandeling naar de parkeermeter initiëren.

Officieel is het dan de bedoeling om de auto even achteruit en weer vooruit het parkeervakje in te rijden, maar dat doet uiteraard niemand. Ik heb ook nog nooit iemand gehoord, die een bekeuring kreeg wegens het overschrijden van de maximum parkeertijd, terwijl wél de meter adequaat gevuld was. Dat maximum aan parkeertijd is er dus volledig voor de flauwekul, de bedoelde doorstroming wordt nooit gehaald en iedereen weet dat.

Vorig jaar werd al het betalen per Chip-Knip geïntroduceerd – dat doet Leeuwarden altijd als de rest van Nederland die Chip-Knip uitfaseerd. Recentelijk is het betalen per mobiele telefoon geïntroduceerd en nu maar hopen dat dát niet het einde van het tijperk van de mobiele telefoon inluidt. Vooralsnog is deze manier van betalen een uitkomst, je hoofdgerecht hoeft niet eerst af te koelen voordat je ervan kunt genieten. Na twee uur krijg je keurig een SMS en de knop ‘redial’ doet de rest.

Dat zo zijnde, kun je die maximum parkeertijd uiteraard net zo goed afschaffen. Wat is er op tegen wanneer een bezoeker van de binnenstad bereid is om voor vier uur – of langer – de parkeermeter te vullen? Waarom moeten we het de horeca ondernemers het leven nou zo zuur maken? Middels een uitstekend initiatief – betalen met je mobiele telefoon – is De Facto deze ongein door de gemeente zelf afgeschaft. Nu alleen svp die bordjes nog even weghalen.