De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for november 6th, 2007

Beschouwingen

dinsdag, november 6th, 2007

Gisteravond was het eerste deel van de algemene beschouwingen en de begrotingsbehandeling 2008 in de Raad. Opeens was er geld over voor een hoop grote en kleine wensen van de diverse deelnemers. Buurtfeesten en het rondrijden van nieuwe stadsgenoten langs markante plaatsen in stadsbussen, maar niet op zondag, een hondentaks controleur (vast ook niet op zondag) óf voor 10 mille aan Eko-certificaten. Zie ons de wereld eens verbeteren, wat wordt die mooi zo …

Hoe kan het, dat nog geen drie maanden geleden een tekort van circa € 5 miljoen wordt voorspeld en uiteindelijk er een overschot kan worden verdeeld? Het antwoord is even simpel als verontrustend. We moesten eigenlijk € 4,5 miljoen in het potje SIOF stoppen, maar dat slaan we een jaartje over en dus hebben we een paar centen om de gemoederen koest te houden.

Het potje SIOF is bedoeld om de zogenaamde cofinanciering te dekken. Dus als er een project wordt voorgesteld aan het Rijk of Brussel, doen die bij elke SIOF euro er bijna ééntje bij. Makkelijker kun je het niet verdienen, maar het SIOF potje is leeg, opperdepop. Wij rijden liever nieuwe Leeuwarders rond in bussen, maar vooral niet op zondag. Helaas op zondag is Brussel ook dicht. Misschien kunnen we de te subsidiëren buurtBBQ naar het hart van het Belse verplaatsen om zó daar nog een paar centen los te weken.

Piet van der Wal (PALGroenlinks) had de euvele moed om de tegenstand van de VVD tegen de fietsbrug Oostergoplein nogal prematuur te vinden en dat dan ook nog hardop te ventileren. Piet zelf, wacht altijd in alle rust de argumenten af bij de diverse plannen om er pas daarna tegen te zijn. Die fietsbrug is zogenaamd ‘bewonersbelangen overstijgend’, alleen neemt Piet, maar ook de wethouder, dat wel erg letterlijk. Wethouder Krol zal volgende week de tegenstanders overtuigen van hun ongelijk en zo niet ‘jammer dan’, óók letterlijk.

Daarmee is elke discussie dus overbodig geworden en gaat dit alles overstijgende plan, dus door. Zonder cofinanciering, dat geld is immers op. Een voordeel is dan wel weer, dat bij de toekomstige afbraak of verplaatsing er ook geen toestemming meer gevraagd hoeft te worden aan andere subsidiënten. Die zijn er immers niet. En dat we alles in Leeuwarden in meer dan twee keer doen, is langzamerhand spreekwoordelijk.

Wellicht is het een idee, om de bordjes Beursplein en Oostergoplein vast om te wisselen. Van het Beursplein, is iedereen er nu wel aan gewend, dat dát plein tweejaarlijks op de hasses gaat. Na het omwisselen van de bordjes, is de schok voor ook de oude Leeuwarders niet meer zo groot, wanneer dit soort geldverslindende activiteiten telkens gecontinueerd worden. Oh, zijn ze nu hier weer bezig? Ach, ik zie het al, het Beursplein is verplaatst. Het werkwoord ‘Beurspleinen’ kan dan zelfs opgenomen worden in de Dikke van Dalen, ook een soort ultieme stadspromotie.