De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for augustus 28th, 2007

Distelverordening

dinsdag, augustus 28th, 2007

Hij is wat oud, de eerste versie is van 1951, maar bestaat gewoon nog steeds. De ‘Distel Verordening’.
Artikel 1. Rechthebbenden van gronden zijn verplicht deze te zuiveren of doen zuiveren van distels
Ergo: Of wij de paarse velden langs de rondweg in het Leeuwardense, maar ook in Zuiderburen, nu wél of niet best wel schattig vinden, het mag niet. Het is een gemeentelijke verantwoordelijkheid om distels te verwijderen net zo goed de boeren in de omtrek daartoe verplicht zijn.

Momenteel is het niet één of ander verdwaald paars bloemetje, het dorp staat er vol mee. Het kan best zo zijn dat de stadsbioloog dit onkruid interpreteert als zijnde lavendelvelden, maar lavendel heeft geen stekels. Distels wél. Naar sommige stukken van de rondweg kun je langzamerhand verwijzen als de ‘Keukenhof van het Noorden’.

Ik heb overigens geen flauw idee hoe je die distels op een adequate wijze kwijtraakt, maar dat het ‘doe niets’ alternatief niet functioneert, is wel duidelijk. Tot nog toe worden de disteltjes weggemaaid en optisch lijken ze daarmee verwijderd. Nou sta ik niet bepaald bekend om mijn groene vingers, maar zelfs ik kan bedenken dat deze distels er voor het eind van de week natuurlijk weer staan. En er wordt niet voor het eind van de week weer gemaaid.

Nu staat ons stadsbestuur in de regel vooraan bij het wijzen van burgers op hun eigen verantwoordelijkheid – en terecht. Zoals het opruimen van hondenstront, sneeuwruimen en netjes houden van de eigen leefomgeving in het algemeen. Dan mag je ook verwachten dat dezelfde overheid zich ook aan haar eigen spelregels houdt …
Een distel verordening zal echt haar doel dienen en zo niet, dat moet je haar afschaffen.