De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for augustus 18th, 2007

Saranti

zaterdag, augustus 18th, 2007

In Leeuwarden hebben we een kindercircus, Saranti (www.saranti.nl). Jongeren worden binnen dat circus getraind en geven jaarlijks een aantal voorstellingen – als hobby -, maar Saranti heeft het moeilijk. De belangstelling van ouders om te participeren neemt om verschillende redenen af – de maatschappelijke tendens om voor dit soort vrijwilligerswerk geen of minder tijd te willen vrijmaken, wordt gevolgd.

Dat circus bedruipt zich zelf volledig – er hoeft geen cent gemeenschapsgeld bij. In 2009 heeft Saranti dat 50 jaar volgehouden, maar de vraag is of dat jubileum gehaald wordt. Een subsidie verzoek van €10.000,- werd afgewezen. Eerst viel dit kindercircus onder Welzijn, later Cultuur en nu geloof ik dat het Sport geworden is. E-mails naar de wethouder Bleize werden doorgestuurd naar Florijn en die vond het ook blijkbaar eenvoudiger om de knop ‘forward’ richting wethouder Krol te drukken. En daar ligt het nog steeds. En niet ‘slechts’ zes maanden!

Saranti zou al geholpen zijn met beschikbaar stellen van een oefenruimte! Waar gaat dit nog over? Alleen al in Zuiderburen staan er straks twéé sporthallen ’s avonds en ’s weekends leeg. Zou Saranti daar gebruik van kunnen maken, dan kunnen ze er nog wat leden bij krijgen ook. Ook de jeugd van Zuiderburen zou daar mee geholpen zijn. Tieners raken nou eenmaal uitgekeken op de in Zuiderburen geplaatste wipkippen.

We hebben nu een minister voor Jeugd en Gezin, de wereld aan initiatieven om jongeren activiteiten aan te bieden en die zijn merendeels nog geprofessionaliseerd ook. Bakken met geld worden er jaarlijks vrijgemaakt om een hele rits aan welzijnsinstituten in leven te houden. Een bestaande organisatie – gerund door vrijwilligers – laten we dan via een sterfhuisconstructie verzuipen? Moet het bestuur van Saranti dan echt eerst aan de heroïne om binnen de doelgroep te vallen?

En zelf zo dat het geval mogen zijn, kun je toch op zijn minst het fatsoen hebben om dat aan het bestuur van Saranti te laten weten. Zelfs die acrobaten hebben last van de wetten van de zwaartekracht, je kunt ze niet oeverloos laten zweven. Saranti dreigt ter aarde te storten en dat doet best wel au, terwijl dat nergens voor nodig is. In plaats van alsmaar nieuwe initiatieven te ontplooien, zou ik eerst wat zuiniger zijn op ons oudste kindercircus van Europa.