De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for augustus 14th, 2007

Krokusbollen

dinsdag, augustus 14th, 2007

Augustus vorig jaar kreeg Leeuwarden 2 miljoen om iets te doen aan de sociale herovering van klachtwijken. De bewoners moesten zelf komen met plannen in het kader van het project Doen! Voor het eind van dit jaar moet het geld op zijn – dat lukt over het algemeen binnen onze gemeente redelijk – en één jaar later ben ik benieuwd naar de plannen waarmee onze klachtwijken gekomen zijn.

Eén actieve open dag van alle sportverenigingen. Dan heeft de BV Sport de sporthal het Kalverdijkje ook weer een dag in de verhuur (€608,- ex BTW). Volgens mij was ledenbehoud en -werving altijd nog een eigen verantwoordelijkheid van de voetbal- of volleybalclub. Maar goed, dan worden die verenigingen middels dit project een handje geholpen.

20 jongeren naar Auschwitz, waarvan 13 jongeren achter de camera. Dankzij Internet heeft het Nederlands Auschwitz Comité best wel een uitgebreide site en wanneer je de jongeren bewust wilt maken van oorlog en geweld zou je ook in Kamp Westerbork kunnen beginnen. De reis wordt overigens door het Auschwitz Comité aangeboden voor €895,- per persoon.

Vervangen van de prikborden in de super (wijkinformatieborden). Bij de Hubo een triplex plaatje van zeg één bij één meter, pak hem beet €15,-. Je kunt eventueel wachten op een aanbieding bij de Gamma, maar gezien het budget lijkt mij dat niet noodzakelijk.

Een website over hoe nog méér fondsen en subsidiepotten te legen en een bijbehorende cursus om die website te beheren. Hierbij de URL van de reeds bestaande website: (vragenboek sociale zaken), dat scheelt weer een hoop werk. De cursisten kunnen dan ook de website www.doenleeuwarden.nl er bij doen! Overigens zijn de cursusplaatsen op dit moment merendeels onbezet. De erkende cursus webbeheer wordt in deze stad gegeven in een zestal dagdelen a raison van circa €1.500,- per cursist.

€1000,- voor een bloemetje voor de vrijwillige buurthuisbeheerders. Dat zijn er in totaal een vijftal, dus dat zet ook geen zoden aan de dijk. Ik gun ze de totale bijdrage ter hoogte van €5.000,- overigens van harte. Verder worden 24 buurtbewoners opgeleid tot vrijwillige recreatiesportleiders. Dat zijn dan waarschijnlijk alle bezoekers aan de eerder georganiseerde sportdag. Deze opleiding – ter waarde van €400,- per persoon – wordt gratis aangeboden

Een klein resumé leert dat van de € 2.000.000 voor grosso modo € 40.683,- een bestemming gevonden is. Het surplus wordt vervolgens aangewend voor krokusbollen in de klachtwijken die dan waarschijnlijk als bloemetje weer kunnen worden aangeboden aan de vrijwillige buurthuisbeheerders.

Ik zou niet weten hoeveel van die krokusbollen je kunt kopen voor €1.959.317,- maar het zijn er vast een hoop. Onze klachtwijken zullen er vast van opfleuren.