De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for augustus 10th, 2007

Open Office – Heerenveen wél …

vrijdag, augustus 10th, 2007

Terwijl de gemeente Leeuwarden haar eigen website weer eens evalueert, heeft de gemeente Heerenveen de zomervakantie wél zinvol besteedt. De helft van alle werkplekken (400 stuks) zullen vanaf september gebruik maken van OpenOffice in plaats van Microsoft Office, een besparing van om en nabij €100.000,- per jaar wel te verstaan. Ook de gemeente Amsterdam maakt nu feitelijk aanstalten om het geld wat zo verdiend kan worden, ook op te rapen.

Ook voor Leeuwarden kan grosso modo jaarlijks een paar ton worden opgeraapt, moet je alleen wel willen en daar lijkt het aan alle kanten aan te ontbreken. We onderzoeken ons suf in de Open Source wereld, maar trekken ons niets aan van Europees en Haag’s beleid. Wie gaan we bellen als onze Open Source tikmachine het niet doet? Alsof er een ambtenaar is die het 06 nummer van Bill Gates heeft en wél antwoord krijgt.

De gemeente Leeuwarden heeft volgens mij even over het motto van Microsoft in deze heen gelezen. Als we 80% van de beloftes verkocht hebben, gaan we het misschien wel bouwen, misschien ook niet. Ondertussen heeft de marketingmachine van ‘over de grote plas’ zich gespecialiseerd in het verkopen van hoofdprijscontracten. Functioneel hoeft een Leeuwarder ambtenaar – net zoals zijn collegae uit het Veense of Amsterdam – alleen maar een briefje te kunnen tikken én dat kan prima met Open Source software.

Hier is overduidelijk weer sprake van onderzoek, taskforce comités, nadere project bepaling en uiteindelijk het volstrekt ontbreken aan daadkracht. Het inzetten van Open Office kan nog vóór het eind van de vakanties gerealiseerd zijn, maar het heeft er alle schijn van dat de beschikbare tijd vooral gebruikt wordt voor het verzinnen van uitvluchten.