De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for juli 9th, 2007

Blokhuispoort

maandag, juli 9th, 2007

De Blokhuispoort – de oude gevangenis – gaat mettertijd dicht. Wegens een overschot aan cellen en een broodnodige verbouwing van de oude gevangenis, ziet het Rijk er geen heil in deze open te houden. De gemeente zal nog wel een jaartje tegenstribbelen, maar een verlies van 200 banen zal onomkeerbaar blijken. Dus wat te doen met de Blokhuispoort, toch een monumentaal en markant Leeuwarder pand?

Cultuur en kunstminnende mede stadsgenoten beginnen direct voorstellen te opperen, om er maar weer over het paard getilde kunsten- en potsenmakers in te huisvesten. Welwillende – riant tijdoverhebbende kwispelaars, die, wanneer ze een overall aanhebben nooit aan het behangen geweest zijn, maar iets met verf en vrije expressie doen. Meestal hebben zij een spannende compositie gecreëerd, in de regel voor de catacomben van de kunstuitleen. Op de vraag wat het voorstelt, luidt het antwoord bijkans altijd: ‘wat vind je er zelf van’.

Nu is de Blokhuispoort nog steeds een gevangenis, een gebouw met cellen, tralies, een centrale keuken en een aantal controle momenten. Volgens mij benaderd dat redelijk hetgeen je nodig hebt voor heroïne opvang en dak en thuislozen opvang. Overdag in de recreatieruimte en indien overlast bezorgend, ’s avonds in een eigen smuck ingericht kamertje, waarvan het deurtje op slot kan. Van buiten.

Ook een combinatie met de huidige activiteiten aan de Weaze, behoort tot de mogelijkheden. Voor de dames die tussen de Weaze en de huidige heroïne opvang pendelen, levert dat direct een efficiency combi op.

Mocht geopteerd worden voor deze mogelijkheid, dan hoeft bijvoorbeeld het Vliet niet eerst te vervallen tot achterstandswijk, voordat we die wijk moeten revitaliseren en upgraden naar prachtwijk. Ook het karakteristieke pand aan de Nieuweweg (voormalige hoofdkantoor ABNAMRO) kan dan behouden blijven, in plaats van te verworden tot een ‘De Terp’ met vijf sterren. Enfin, mogelijkheden en ideeën genoeg.