De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for april 20th, 2007

Antirampalen

vrijdag, april 20th, 2007

In Leeuwarden mag je je winkel niet beschermen tegen binnenkomende auto’s, waarvan de bestuurder op zijn minst twijfelachtige bedoelingen heeft. Het liefst zou de gemeente welkomstborden – en bijpassende vloermatjes – plaatsen en géén antirampalen. Het argument daarvoor luidt: Ik vind ze niet mooi …. Je kunt ook de stadswachten instrueren om het dievengilde behulpzaam te zijn bij het vinden van een geschikte auto. Op voorwaarde uiteraard dat de welwillende stadswacht wél gecertificeerd is.
Ook vinden wij dat de vormgeving van deze palen aandacht behoeft. De etalage en de daaraan verbonden antirampalen zijn niet alleen het visitekaartje van de individuele winkelier maar zij bepalen ook het aanzicht van het winkelfront
Het is om die reden dat de welstandsrichtlijnen bepalen dat antirampalen uit het zicht in de grond moeten kunnen verdwijnen en voorzien moeten worden van ‘volkomen overbodige’ slalom hekken. Links en rechts van de antirampalen dient een betonnen rand gecreëerd te worden in de kleurstelling wit.

Het maaiveld vóór en achter de antirampalen moet in een spannende compositie gebracht worden om de kriskras beweging te faciliteren. De antirampalen moeten een zogenaamde ‘strakke’ vormgeving hebben om zodoende rust uit te stralen.

Antirampalen komen er niet in, in Leeuwarden. Tenminste niet om winkels te beschermen …