De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for april 18th, 2007

Fietsmaaiveld parkeren

woensdag, april 18th, 2007

Wanneer je nu ’s middags in het centrum van de stad rondloopt, valt onmiddellijk de enorme hoeveelheid fietsen op. Gouveneursplein, Nieuwestad, Wirdumerdijk, Stationskwartier, u noemt het, of er staan honderden fietsen geparkeerd. Complete gevels van onze historische binnenstad, worden aan het zicht onttrokken door op het maaiveld geparkeerde fietsen. Levensbedreigend voor onoplettende voetgangers en de brandweer staat er ook vast niet bij te juichen.

De P-Route voor onze gewaardeerde bicyclisten leidt tot de fietsparkeerkelder Zaailand en die is vrijwel altijd vol. Bovendien is het maaiveld parkeren voor fietsers nog altijd gratis hetgeen ook niet motiveert om de tweewieler veilig ondergronds op te bergen. Wellicht is het een idee om een fiets-transferium bij de Werpsterhoek te plaatsen om vandaar de dagtocht verder met de Citybus te vervolgen. Ook een fietsparkeertax behoort tot de mogelijkheden.

De introductie van de fietsparkeertax heeft nog meer voordelen. Het levert de broodnodige inkomsten op voor ons dorp én de horizonvervuiling zal drastisch afnemen. De fietskortingsbonnen voor onze minima kunnen bijvoorbeeld ook ingezet worden om voor die doelgroep het fietsmaaiveld parkeren, betaalbaar te houden. Zo wordt een tweedeling tussen boven- en onderwereld voorkomen.

Ook zou er op strategische plaatsen een fietsverbod ingesteld kunnen worden, al dan niet geëffectueerd middels tweewieler-barrières. Iets met slalom-borden of paaltjes of zo. Fietsklemmen en fiscale navorderingen – of het domweg afvoeren van verkeerd geparkeerde fietsen – kunnen ook heel motiverend werken.

Een verbod voor overtreders om überhaupt opnieuw een stalen ros aan te schaffen of te misbruiken ligt in het verlengde. Het zijn zo maar een paar suggesties om onze spectaculaire historische binnenstad fietsluw te krijgen. Het Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (GVVP) kan zo met zoeken en vervangen conform worden aangepast.