De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for april 10th, 2007

Un Inconvenient Scooter

dinsdag, april 10th, 2007

Het klimaat verandert? Dat kan waar zijn … of niet. Er zijn voorspellerts, die verwachten dat over 15 jaar hier hetzelfde klimaat heerst als in Zuid Frankrijk. Dat zou pas goed zijn voor het milieu, het scheelt een hoop auto kilometers. Wat dat betreft is het jammer dat we nog 15 jaar moeten wachten.

De mens is van een beslissende invloed (geweest) op de voorspelde klimaatverandering? Ook dat kan waar zijn … of niet. Ik ben op dat gebied geen deskundige en heb ook niet de ambitie er één te worden. Wel verbaas ik me erover dat er niemand, maar dan ook niemand zich de vraag stelt of alle inspanningen ten spijt, de klimaat verandering een omkeer proces is?

En in ons dorp, hollen we vrolijk met de meute mee. Vier windmolens en plaats voor nog drie, 2 ½ aardgas auto, een klimaatbosje en de ambitie voor een tweede. Kapvergunningen moeten integraal gehandhaafd blijven, alles voor de Co2. Auto’s bestrijden, fietsen promoten. Zelfs wethouder Bleize moet op de elektrieke scooter het milieu promoten. Als er iets weinig rendement oplevert is het mechanische aandrijving middels elektriciteit, natuurkunde onderbouw. Vroeger tenminste.

Collectief geven we meer uit aan honden- en kattenvoer. Om over de uitstoot van biogassen door onze huisdieren maar te zwijgen. Met de milieu hype gaat er meer geld verloren dan het aan energie kost, om de spreekwoordelijke plaat te laten gloeien. Niemand durft hardop uit te spreken, dat het resultaat van al die welwillende mensen in het niet valt bij de kosten daarvan. Ook wanneer je de milieu kosten in de prijs verdisconteerd.

Steeds vaker krijg ik het idee, dat een eventuele klimaat verandering, wordt misbruikt om angst te zaaien onder de mensen in het land. De zeespiegel stijgt! Ja, maar Nederland daalt veel harder dan de zee ooit zal stijgen, een volkomen natuurlijk proces. Angst blijkt eens temeer een slechte raadgever.

Vanaf vanavond mag iedereen gratis naar An Inconvenient Truth, de evenzo gehypte milieu film van Al Gore. Het is een spannend feuilleton, suggestief, psychologisch manipulatief en net statistiek. Eén plus één, is wat u wilt dat er uitkomt. Ik sta niet verbaast te kijken wanneer Mr. Gore zich op het laatste moment alsnog aanmeld voor de Amerikaanse presidentiële verkiezingen. Zijn spin doctors hebben alvast uitgebreid kunnen oefenen.

Zelfs wanneer het klimaat wijzigt, in negatieve zin, door menselijk toedoen – kun je de beschikbare middelen beter inzetten om het probleem – voor zover aanwezig – op te lossen. Terugkeren naar het Flinstone tijdperk is dat in ieder geval niet. De elektrieke scooter van wethouder Bleize is een grappig statement, niet meer en niet minder. Maar zeker géén constructieve bijdrage.