De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for januari 27th, 2007

Paaltjes

zaterdag, januari 27th, 2007

De beweegbare paaltjes op het Ruiterskwartier bewegen niet meer. Na een paar dagen aan haar sportieve verplichting, een op- en neergaande beweging, voldaan te hebben, zijn ze ermee opgehouden. Ze zijn stuk. Volkomen onverwacht is er, in het kielzog van een bus, toch een auto overheen gereden én die is ook stuk. Dat is dan weer eens een dure hobby van het openbaar bestuur. 350.000,- euro per niet bewegend paaltje en uiteraard de schadeloosstelling voor de betreffende automobilist. Bij deze éne zal het echt niet blijven.

Er geldt in dit land namelijk een stelregel dat de sanctie in verhouding moet staan met de overtreding. Het voor duizenden euro’s schade aanbrengen aan eigendommen van een ander, wegens het over het hoofd zien van een bordje ‘verboden in te rijden’ staat niet in die verhouding. Volgens diezelfde stelregel werden in een eerder stadium al de beroemde bussluizen verboden en dus aangepast. Je kunt er dus op wachten dat het nog veel duurder gaat worden en de paaltjes weer weggehaald moeten worden.

In Leeuwarden moet altijd alles in twee of drie keer, het kan nooit in één keer goed. Het zij zo. Momenteel kun je de betreffende pollers nog het best benoemen als zijnde de meest recente toeristische attractie. Met een overkapping erbij, hebben we in ieder geval dan een nieuwe ‘slechtweervoorziening’. Als je dan toch iets wil doen om het toerisme te bevorderen, leg al het geld wat aan deze flauwekul is uitgegeven dan bij elkaar en koop gewoon mooi weer. Hebben we er allemaal tenminste wat aan.

Wat we nu gekregen hebben is de wetgevende macht, de rechter en de beul ineen. De laatste keer dat we dat meegemaakt hebben, stond die vorm van bestuur bekend als de Spaanse Inquisitie. Er was een volksopstand van 80 jaar voor nodig om de daarmee annex zijnde martelingen en lijfstraffen terug naar Rome en het Escorial te jagen. Ik zou er niet op rekenen, dat het nu weer zolang gaat duren. Weest verstandig en zet de pollers bij in het museum der gemeentelijke blunders.