De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for januari 13th, 2007

Pollers Ruiterskwartier

zaterdag, januari 13th, 2007

Het Ruiterskwartier wordt afgesloten voor automobilisten én dat alles onder het mom van Leeuwarden werkt aan bereikbaarheid. Ik geloof er niets van dat het afsluiten van het Ruiterskwartier ook maar iets bijdraagt aan een betere bereikbaarheid van de binnenstad, maar ik ben dan ook geen verkeerseconoom. Dat zijn die specialisten, die de stad volgetimmerd hebben met minirotondes, onder andere vlak voor de Hermesbrug en de Vrouwenpoortsbrug.

Op alle minirotondes (de rondweg uitgezonderd) zullen fietsers voorrang krijgen. Nog zo’n geniale inval van welwillende politici die zich het predikaat ‘verkeerseconoom’ hebben aangemeten. Zich in Volvo’s verplaatsende mede-Leeuwarders, compleet met hoedje en met het hoofd door het stuur heengevouwen, zullen in blinde paniek, bij elke rotonde, vol in de ankers gaan. Of fietsers daar wél of geen voorrang hebben.

Niet ter plaatse bekende verkeersdeelnemers zullen schuldig bevonden worden aan het éne na het andere ongeluk. Tenzij bewezen kan worden dat de fietser suïcidaal was en zich met een ware doodsverachting voor de auto heeft geworpen. En dit soort mesjogge ideeën, gaat de doorstroming bevorderen – of niet.

De afsluiting van het Ruiterskwartier gaat zo’n 700.000,- euro kosten, maar dat is dan wel inclusief een paar pollers. Pollers zijn van die metalen palen, die op commando de grond inzakken, om bussen en hulpverleners te laten passeren. Mocht iemand abusievelijk achter een bus aanrijden en het bestaan van die poller gemist hebben, dan ligt een lancering van die verkeersdeelnemer voor de hand.

Die verkeersdeelnemer doet het niet meer, die is stuk, zeg maar. Het vervangen van een karter of de onderbouw van een auto is niet gratis. Ik heb echter het duistere vermoeden dat de gemeente in dat geval net even niet thuis is. Gelukkig hoeft de hulpverlener zijn auto slechts in de achteruit te zetten om dat te doen waar hij/zij voor is ingehuurd.

Voor hen, die wel gewoon op tempo het dorp willen verlaten is er een oplossing. De gebruikte frequentie om de paal te laten zakken is 433,92 Mhz. Transmitters kosten circa 40$ en per 10 krijgt men 10% korting. Dat is wel exclusief order- en verzendkosten.

Wat de gemeente met afsluiting van het Ruiterskwartier wil bereiken is mij een raadsel. Maar wil je het dan toch, dan kun je óók beginnen met een tweetal borden ‘verboden in te rijden’. Wellicht bereik je dan hetzelfde doel. Inclusief plaatsing gaat dan ongeveer 200,- euro kosten en dat klinkt toch een stuk sympathieker dan 7 ton.

Tot slot de tip van de dag en die is weer gratis. Laat de makers van kaarten voor navigatiesystemen even weten dat het Ruiterskwartier is afgesloten. In Nederland ben je dan met één telefoontje klaar, kosten: 10 cent.