De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for februari 7th, 2006

Hoogspanningsmasten

dinsdag, februari 7th, 2006

(Augustus 2001, ANP)
‘NUON ruimt de komende tijd alle hoogspanningsleidingen op in het Centraal Veluws Natuurgebied. Het betreft de 50 kV (kilovolt) lijnen vanaf Ede, Apeldoorn en Nunspeet die dwars door het natuurgebied rond Kootwijk lopen. Staatsbosbeheer is bijzonder blij met de sloop want hiermee wordt de Veluwe weer een stukje natuurlijker’

Waarom kan de NUON wel de hoogspanningsmasten weghalen in het enige stuk van Nederland waarvan je zeker weet dat er niemand woont – en niet in Zuiderburen, Goutum en het nog te bebouwen Leeuwarden Zuid. Niet alleen worden er al jarenlang vraagtekens gezet bij de risico’s voor de volksgezondheid, maar ook de term ‘horizonvervuiling’ mistaat in dit kader niet. Een vergelijking met GSM en UMTS masten dringt zich op.

Moeten we Zuiderburen eerst tot natuurgebied benoemen en her en der wat Bambi’s loslaten? Op de Veluwe zijn de hoogspanningsmasten ontmanteld voor rekening van de NUON. De provincie Fryslan is nog steeds voor 13% eigenaar van de NOUN en de gemeente Leeuwarden is grootafnemer van de NUON. Daar moet toch iets mee te doen zijn, zou je denken.

Daar waar mensen wonen en werken laten we de hoogspanningsmasten staan en daar waar je niet kan en mag komen halen we ze weg (!?). We kunnen dan net zo goed naast de Drachtsterbrug een wildviaduct neerleggen, daarvan weet je ook zeker dat dat de wereld op zijn kop is.