De wereld volgens Gert-Jaap…

Archive for februari, 2006

Gratis openbaar vervoer ?

dinsdag, februari 28th, 2006

Op mijn suggestie het openbaar stadsvervoer maar in te krimpen wegens gebrek aan belangstelling kreeg ik van Johanna Welfing (PAL GroenLinks) de volgende reactie;

In het weekend zitten de bussen in onze stad het minst vol. Moet je kijken wat er gebeurt wanneer je in het weekend het reizen in de stad gratis maakt.

Wat zeg je Gert-Jaap valt er over te praten?

Johanna,

Daar hoeven we niet over te praten. Wat mij betreft geven we geld toe. Dan nog ben ik er van overtuigd dat mensen weigeren hun auto te verlaten. De nieuwe carpoolplaats in Camingaburen kent dagelijks één gast en altijd dezelfde. Het kan natuurlijk ook zijn dat dat een auto met pech is.

Wanneer gaan we nu met zijn allen eens accepteren dat mensen met hun auto naar hun werk willen, de kinderen willen wegbrengen, boodschappen doen etc. etc? Het enige wat we tot nog toe bereikt hebben met het ‘autootje pesten’ is een oeverloze colonne parkeerplaats zoekende automobilisten.

Die eeuwig ronddolende auto’s, remmend voor ‘galante’ automobilisten die óp de minirotonde opeens voorrang gaan geven, remmend voor ‘voorzichtige’ bestuurders want het stoplicht zou oranje kunnen worden, dat is goed voor het milieu?

De herinrichting van de Vrouwenpoort richting Ruiterskwartier nodigt ook al niet bepaald uit tot fietsen. De fietsstrook aan beide zijden is (geschat) 50 centimeter. Je zal daar langs willen met een fiets en geen zelfmoordneigingen hebben!

Mensen laten zich niet in op een fiets, een bus of trein dwingen, vervelend maar een feit. Dat geconstateerd hebbende, kun je maar beter de doorstroming van het verkeer faciliteren.

Zoals eerder al gesteld, zou een praktische suggestie kunnen zijn om via het Internet thuis alvast een betaalde parkeerplaats te kunnen reserveren. Kleine moeite, groot plezier.

Rita Verdonk

maandag, februari 27th, 2006

Vrijdag de 24e jongstleden was Rita Verdonk in Leeuwarden. Het was één van de weinig politieke bijeenkomsten, die ik heb meegemaakt, waarfbij mensen ook buiten moesten wachten. Ze konden wel naar binnen, maar moesten wapens en fakkels dan buiten laten staan en deze bezoekers waren dat niet van plan.

Eén van de spandoeken luidde: ‘VVD = Verdonk Voor Deportatie’. Ik vind dat nogal ver gaan, maar blijkbaar laat de vrijheid van meningsuiting dat toe. Zo’n uitspraak getuigt echter wel van een gebrek aan kennis van feiten. De dames en heren hadden alle de gelegenheid om van de feiten kennis te nemen, mits ze binnen wilden komen, maar helaas…

Binnen werd de zogenoemde ‘26.000 asielzoekers’ case uitgebreid besproken. Wat bleek: Rita heeft veel meer mensen dan de voormalige minister Cohen een status verleend (3600) en schokkender: 6000 mensen die uitgezet zouden moeten worden, waren allang met de Noorderzon vertrokken, slechts 10% daarvan in de illegaliteit.

Nu gebeurt in Friesland alles een jaar later en in de randstad zijn dit soort demonstraties allang niet meer van alle dag. Buiten heb ik zelf Ate de Jong nogmaals uitgenodigd, mijn spreektijd toegezegd en beloofd het bier te zullen betalen. Helaas weigerde de directeur van de stichting Tûmba ook deze keer van mijn uitnodiging gebruik te maken. Ik zal het blijven proberen.

Politieke markt & Waagplein

zondag, februari 26th, 2006

Gisteren was de tweede keer dat in het kader van de verkiezingen de politieke markt op het Waagplein werd georganiseerd. Het was verrekte koud en alleen de Die-harts wisten dat een ochtend of zelfs een hele dag vol te houden. Ook de Éminence Rouge was weer van de partij. Voor de oplettende lezer – met oranje hesje met reflecterende strepen.

Citaat Peter van Heemst, PvdA Rotterdam: Als jongeren onder de 27 voor een uitkering komen, zeggen we: dáár kun je je contract tekenen, dáár hangt een overall, dáár is een bezem en dáár is de deur.

Gelukkig hadden de deelnemers weer de beschikking over een aggregaat met 100.000 Watt. Deze keer was niet alleen het Senseo apparaat van GroenLinks daarop aangesloten maar ook het beamertje van GroenLinks. Verder werd de – uitstekende – snert van FRIS 2000 er mee opgewarmd evenals de caravan van de NLP.

De SP mag van haar partijbestuur geen stand huren, daarom beschikken zij over een partytent. Dat is zo’n tent die half Europa op de camping en thuis heeft staan om het gezin te beschermen tegen zon en regen. Nu was er gisteren noch zon, noch regen, maar wel veel wind en dus had de SP geen partytent. Desalniettemin bleven ze staan, respect.

Toen ik ’s ochtends aan kwam rijden, viel mij al op dat Thea Koster (CDA) op de rondweg ongeveer om de 20 meter aan een paal hing. Ze ontkent paaldanseres te zijn geweest, maar maakt het zó wel moeilijk dat te geloven. Nu vind ik sowieso al die reclame op de rondweg een aanfluiting, het is entree van de stad notabene, maar wanneer Thea je om de haverklap staat toe te grijnzen… Op het Waagplein lag Thea regelmatig op de grond, als ‘gevallen vrouw’ zeg maar.

Een niet representatieve steekproef heeft mij geleerd dat er gemiddeld in de stadsbus 1.8 persoon zit. Nu kunnen er naar schatting zo’n 20 mensen in de bus, dus impliceert dat een bezettingsgraad van 9%. De gemiddelde auto heeft per definitie al een minimale bezettingsgraad van 25% (de chauffeur). Nogal duur lijkt mij, zo’n bus, en ik stel dan ook voor om die resterende buspassagiers met een bel-taxi te vervoeren. Comfortabel en veel goedkoper, dus afschaffen dat onrendabel stadsvervoer.

Nu roept het Groene & Linkse gedachtegoed op tot meer gebruik van de bus en minder van de auto. Afgelopen zaterdag waren de parkeergarages vol en de bussen leeg, dus dat is blijkbaar niet gelukt. De kosten van het parkeren zijn hoger dan een buskaartje, dus aan het geld ligt het niet. Dames, Heren, wellicht willen mensen wel niet met de bus. Je weet het niet.

Ik heb het geluk gehad om tegenover het Waagplein de wachtende passagier van de week te kunnen spotten. Een soort ‘passenger spotting’, nu maar hopen dat ik niet opgepakt word voor illegale activiteiten. Het was trouwens de enige passagier die ik heb zien wachten, me dunkt een UWO (Unidentified Waiting Object).

Geheid dat er een club opstaat, die roept dat het openbaar vervoer dan maar gratis moet. Gezien het feit dat de bus al goedkoper is dan de auto en de bus gewoon leeg blijft, creëer je met gratis openbaar vervoer alleen maar meer mobiliteit. Nu heeft de NLP afgelopen zaterdag een experiment gedaan met gratis openbaar vervoer en zie hier het bedroevende resultaat.

Tot zover en wellicht tot volgende week in het stadskantoor. Daar, hoop ik, is het dan wel warm en droog.

Raadsleden & Ambtenaren

donderdag, februari 23rd, 2006

Bron: Nieuws.nl

Het denkniveau van gemeenteraadsleden is te laag. Dat vinden althans de gemeenteambtenaren die in een onderzoek werden gevraagd naar hun waardering voor de raadsleden van hun gemeente. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van het weekblad Intermediair, onder 500 ambtenaren. De raadsleden kregen als rapportcijfer gemiddeld een 5,6.

Volgens meer dan zeventig procent van de ondervraagde ambtenaren is het denkniveau van de raadsleden zó laag dat ze verplicht een cursus staats- en bestuursrecht zouden moeten volgen. Bovendien kunnen – volgens de ambtenaren – de meeste raadsleden de gevolgen van hun eigen beslissingen niet bevatten, en staren veel raadsleden zich blind op onbelangrijke details.

Hieruit blijkt maar weer eens dat ambtenaren niet moet denken maar moeten doen. Daar zijn ze voor ingehuurd en daar hebben ze al moeite genoeg mee.

Vereniging Eigen Huis (OZB – het vervolg 5)

donderdag, februari 23rd, 2006

De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt voor om per definitie bezwaar aan te tekenen tegen de aanslag OZB. ‘De aanslag in een la stoppen en verder niets doen, is geen goed idee volgens de VEH. Dan verloopt de termijn waarbinnen je bezwaar kunt aanttekenen en sta je direct veel zwakker. Wie geen bezwaar aantekent verspeelt de kans op teruggave.

Nu heb ik het idee dat mijn bezwaar OZB al heel erg lang in de bureaulade van wethouder Krol ligt. Sinds mijn belletje met de directeur belastingen Leeuwarden, heb ik in ieder geval niets meer gehoord. De betreffende persoon zou ‘begin volgende week’ reageren en dat is inmiddels drie weken geleden. Ik wacht af, maar hoe moeilijk kan het zijn om een ontvangstbevestiging van een bezwaar te versturen.

Richting de Vereniging Eigen Huis kan ik alleen maar zeggen dat het opbergen van de aanslag OZB in de la, wel degelijk een goed idee is. Tenminste de gemeente Leeuwarden hanteert die methodiek uitmuntend.

Daarom houd ik van mijn moeder :)

donderdag, februari 23rd, 2006

puckpuck.van-ulzen.nl

Voor alle lieden die furieus gereageerd hebben op een badinerend stukje betreffende schoffels: Ik heb nieuws voor jullie, grijpt opnieuw naar de pen.

Casparis in Drachten heeft met de ergoschoffel de tweede prijs gewonnen in de competitie voor de Agrarische Arbo-innovatieprijs.

De sociale werkplaats ontwikkelde de schoffel die schokken tegen harde voorwerpen als stoepen of palen opvangt. De uitvinding is genomineerd uit dertig inzendingen.

Als ik het goed begrijp is het eigenlijk schandalig dat zoiets uitgevonden wordt en of het nog niet erg genoeg is ook nog een prijs er mee winnen. Bij de uitslag staat niet vermeld vanaf welke leeftijd deze schoffel in gebruik genomen kan worden. Waar van acte en gauw op de barricaden. Dit zijn misstanden.

Vrachtwagen door de slagbomen op de (Drachtster)brug

woensdag, februari 22nd, 2006

LS 22 februari 2006

Verkeer dat via de Drachtsterbrug Leeuwarden wilde binnenrijden, is vanochtend korte tijd ontregeld geweest. Rond kwart over acht negeerde een vrachtwagenchauffeur de rode lichten en reed dwars door de slagbomen op de brug. De kapot gereden slagbomen versperden
daarna de weg. … De politie is nog op zoek naar de doorgereden vrachtwagen.

Deze chauffeur verdient een bloemetje. Om kwart over acht ’s ochtends de brug open doen? Ik zou ook denken: Zoek het lekker zelf uit. Heren van de politie, wanneer u hem gevonden heeft, geeft u mij dan ook even zijn/haar adres.

Rita Verdonk en stichting Tumba

dinsdag, februari 21st, 2006

In een open brief gericht aan met name een aantal VVD’ers, doet Ate de Jong (directeur van de stichting Tumba) een beroep op het humane gevoel van die VVD’ers. Dat, gericht tegen het uitzettingsbeleid van Rita Verdonk.

In die brief wordt ik níet met name genoemd (ik heb dan ook níet het professor Akkerman gevoel), desondanks wil ik wel reageren. Ate en ik kennen elkaar redelijk en Ate weet dan ook hoe ik erover denk. Dat zal wel de reden zijn om mijn naam in zijn open brief over te slaan.

Dat Ate het niet eens is met het uitzettingsbeleid van Rita Verdonk is bekend. Wel is het zo dat dat beleid bedacht is door Job Cohen (PvdA) en niet door Verdonk. Verdonk voert alleen uit, wat wij – met z’n allen – bedacht hebben. Een open brief op een eerder moment had dan ook meer voor de hand gelegen.

Desalniettemin komt Mw. Verdonk naar Leeuwarden om onder andere haar uitvoeringsmaatregelen toe te lichten. Op dat moment heeft iedereen – dus ook de stichting Tumba – de mogelijkheid om haar van repliek te dienen. En wat doet Ate de Jong? Er wordt toch niet naar mij geluisterd, dus ik kom maar niet. Daar Ate, verschillen wij wel van mening. Ik vind het een zwaktebod.

Hierbij wil ik je dus van harte uitnodigen om wél aanwezig te zijn. Dan krijg je niet alleen mijn spreektijd, ik betaal het bier ook nog.

PvdA: crèches niet door werkgevers laten betalen

maandag, februari 20th, 2006

NRC, vrijdag 17 februari

Werkgevers hoeven niet meer mee te betalen aan kinderopvang. In plaats van de werkgeversbijdrage zou de overheid in totaal tweederde van de kosten van kinderopvang voor haar rekening moeten nemen en de ouders de rest. De PvdA wil werkgevers niet langer laten mee betalen, omdat ze de loonkosten wil beperken. Dit plan zou ongeveer één miljard euro zou kosten.

Toen ik het las, flikkerde ik bijna van stoel. Is dit dezelfde PvdA die altijd vindt dat alles belangrijk is, maar vooral dat een ander het moet betalen? Is dit een typefout in het NRC of ben ik lid van de verkeerde partij?

Ik moet het hele voorstel nog lezen en het zou mij niet verbazen wanneer blijkt dat met name die éne miljard via een achterdeur weer eens bij de werkgevers wordt opgehaald, maar toch. De insteek is loffelijk en getuigt van realiteitszin.

Politieke markt

zondag, februari 19th, 2006

Vandaag – zaterdag 18 februari 2006 – was op het waagplein weer eens een politieke markt. Volgende week is er ook één, maar vandaag is het feest begonnen. Ik moet zeggen, erg gezellig, leuke discussies en – uiteraard – veel bekenden.

Eén ding viel mij op. Er zijn een hoop mensen die het zaailand willen houden zoals het is. Ik vind het goed, maar uiteindelijk zal het te houden referendum het uitwijzen.

De VVD beschikt voor haar campagne over condooms, die met de leuze – voor uw eigen veiligheid – worden uitgedeeld. Tom van Mourik heeft de eerste ceremonieel overgedragen aan Thea Koster (CDA). Thea moest even slikken.

  • Achter de Waag stond een grote dieselaggregaat opgesteld (100KVA = 100.000 Watt). Daar kun je met een gerust hart de halve binnenstad mee van stroom voorzien. PAL-Groenlinks maakte als enige gebruik van deze geboden voorziening. Zij hadden hun Senseo apparaat daarop aangesloten. Jongens, lang leve het millieu

  • Nu staan er bij PAL-Groenlinks ook mensen op de lijst die niet onder de indruk zijn van Senseo koffie of de beruchte Max Havelaar eikeltje blaadje koffie. Deze personen kregen van ons een tegoedbon om bij één van de café’s in de buurt een kop echte koffie te halen. Daar werd driftig gebruik van gemaakt.

    De PvdA had een ijsco kar geregeld. Nu is de tijd van het jaar daar niet naar, maar het brengt de wethouders wel in beweging. En zie daar, zelfs wethouder Waanders kan in beweging komen of zou het uitsluitend overdrachtelijk zijn, gezien de discussie over de transformaterhuisjes op het Oldehoofsterkerkhof?